Frankrijk naar volgende ronde na 2-0 winst op Albanië

De Fransen wisten de zege pas in blessuretijd veilig te stellen. Slowakije wonmet 2-1 van Rusland; Roemenië-Zwitserland werd 1-1.

De Franse ploeg viert de bevrijdende treffer van Antoine Griezmann in de 90ste minuut.
De Franse ploeg viert de bevrijdende treffer van Antoine Griezmann in de 90ste minuut. Foto Yves Herman/ Reuters

Thuisland Frankrijk heeft woensdagavond pijnlijk puntverlies tegen Albanië maar net kunnen vermijden. Lange tijd leek het er op alsof de wedstrijd in een schaamteloze 0-0 zou eindigen, maar vlak voor tijd kopte invaller Antoine Griezmann de bevrijdende 1-0 binnen voor de Fransen. Diep in de blessuretijd werd het ook nog 2-0, waardoor de titelfavoriet zich als eerste land voor de achtste finales wist te plaatsen.

De Franse bondscoach Didier Deschamps verraste het thuispubliek in Marseille door sterspelers Paul Pogba en Antoine Griezmann op de bank te laten beginnen. Zonder de toppers wist Frankrijk in de eerste helft nauwelijks kansen te creëren, tot ergernis van de supporters in Marseille die Les Blues bij de rust trakteerden op een fluitconcert.

Aan het begin van het tweede bedrijf werd Pogba alsnog ingebracht en dat leidde meteen ook tot kansen voor de Fransen. Mogelijkheid op mogelijkheid werd echter niet benut: verder dan het schampen van de paal, na een kopbal van Olivier Giroud, kwam de thuisploeg echter niet. Tien minuten voor tijd mocht Griezmann alsnog invallen en dat deed hij naar behoren. Met een mooie kopbal in de linkerhoek, na een voorzet vanaf rechts, maakte de aanvaller in de negentigste minuut de openingstreffer.

Diep in blessuretijd wist Dimitri Payet, die afgelopen vrijdag ook al verantwoordelijk was voor de belangrijke 2-1 tegen Roemenië, te zorgen voor de 2-0. De Fransman trok vanaf de linkerkant naar binnen en schoot met rechts raak in de verre hoek. Frankrijk is door de overwinning koploper in groep A met zes punten, Albanië staat laatste met nul uit twee.

Slowakije verslaat Rusland

Slowakije heeft zijn tweede groepswedstrijd van het EK gewonnen tegen Rusland. Met 2-1 waren de Slowaken te sterk van het team van coach Leonid Sloetski. Rusland speelde de vorige wedstrijd met 1-1 gelijk tegen Engeland en heeft nu uit twee wedstrijden één punt. Slowakije verloor zaterdag zijn eerste wedstrijd tegen Wales met 2-1 en is nu tweede in groep B.

Slowakije kwam in de eerste helft op voorsprong. Vladimar Weiss kapte twee verdedigers van Rusland simpel uit en schoot de bal fraai voorbij keeper Akinfeev in de verre hoek. De tweede goal, die niet lang daarna volgde, was nog mooier: Marek Hamsik kreeg de bal aangespeeld van doelpuntenmaker Weiss, maakte een kapbeweging en schoot hem hard binnenkant paal binnen.

De fraaie tweede goal van Solowakije. Tekst gaat verder onder tweet

In de tweede helft bleef Rusland flink aanvallen, maar wist niet langszij te komen. In de 80ste minuut scoorden de Russen nog wel de 2-1, door een kopbal van Gloesjakov.

Zwitserland en Roemenië spelen gelijk

In de tweede wedstrijd van de dag hebben Zwitserland en Roemenië met 1-1 gelijkgespeeld. De Zwitsers hebben daardoor met vier punten uit twee duels een goede uitgangspositie om de volgende ronde van het toernooi te bereiken. Roemenië staat met één punt derde.

In een onderhoudend duel hadden de Zwitsers in het eerste kwartier het betere van het spel, met goede kansen voor aanvaller Seferovic. Toch waren het de Roemenen die in de achttiende minuut de score wisten te openen. Chipciu werd in het strafschopgebied vastgehouden door de Zwitser Lichtsteiner. Stancu scoorde vervolgens vanaf de stip zijn tweede treffer van het toernooi:

Twitter avatar redditsoccervid /r/soccer video Stancu penalty goal against Switzerland (1-0) https://t.co/BOxgLstLE0

In de rest van de eerste helft werd niet meer gescoord, hoewel Sapunaru nog wel de buitenkant van de paal raakte. Het begin van het tweede bedrijf was voor Zwitserland en dat resulteerde dan ook al vroeg in de gelijkmaker voor de ploeg van bondscoach Vladimir Petković. Uit een afgeslagen hoekschop wist Mehmedi diagonaal raak te schieten in de rechterhoek.

De Zwitsers leken het gelijkspel een prima resultaat te vinden en ook de Roemenen waren niet ontevreden. In het laatste kwartier werd de wedstrijd zonder noemenswaardige kansen uitgespeeld. Zwitserland mag zondag tegen Frankrijk gaan strijden om een plaats in de tweede ronde, terwijl Roemenië het opneemt tegen Albanië.