Russen naar huis als fans rellen

EK Voetbal Het Russische elftal is voorwaardelijk gediskwalificeerd. Fans moeten met name rustig blijven in het stadion.

Foto AP

1Welke sanctie heeft de UEFA precies aan Rusland opgelegd?

Als Russische hooligans zich nog eens misdragen is het EK voor hun nationale team voorbij. De UEFA besloot Rusland voorwaardelijk te diskwalificeren na de rellen bij het duel tegen Engeland op zaterdag. Bij gevechten in en rond het stadion in Marseille raakten 35 mensen gewond.

De maatregel geldt alleen voor rellen in het stadion, niet daarbuiten. Ook krijgt de Russische voetbalbond een boete van 150.000 euro. Na het EK van 2012 kreeg Rusland al eens een geldboete opgelegd, toen omdat relschoppers in een stadion beveiligers hadden aangevallen. Over twee jaar organiseert Rusland het WK voetbal.

2Is er al eens een elftal naar huis gestuurd om zijn supporters?

Volgens UEFA-waarnemer Harry Been is nog nooit een land om supportersgeweld gediskwalificeerd. Er werd tijdens het EK in 2000 wel gesproken over het diskwalificeren van het Engelse team, vertelt hij. Dat gebeurde na rellen in Brussel en Charleroi. Tot een schorsing kwam het niet, omdat Engeland een paar dagen later op het veld werd uitgeschakeld.

3. Is er kans op meer Russische rellen?

Ja. Het Russische team speelt deze woensdag in Lille tegen Slowakije, terwijl de Engelsen morgen Wales treffen in Lens, dertig kilometer verderop. In Lens zijn 2.400 agenten en beveiligers op de been. De Franse politie liet dinsdagavond weten 43 Russen te hebben aangehouden. Zij waren in een bus op weg naar Lille. Volgens persbureau AFP gooiden dinsdag enkele Russische supporters met flessen, tafels en stoelen in Lille.

De ongeregeldheden in Lille van dinsdag: