‘Russen frauderen nog steeds bij dopingcontroles’

Dat blijkt uit een woensdag uitgebracht rapport van wereldantidopingbureau WADA.

Een medewerker van het anti-dopingbureau in Rusland houdt een buisje vast.
Een medewerker van het anti-dopingbureau in Rusland houdt een buisje vast. Foto Alexander Zemlianichenko/AP

Russische atleten en autoriteiten blijven ondanks verschillende waarschuwingen frauderen bij dopingcontroles. Inspecteurs worden bedreigd door de geheime dienst, verblijfplaatsen worden verkeerd opgegeven en ook wordt er valse urine ingeleverd, zo staat in een woensdag uitgebracht rapport van wereldantidopingagentschap WADA. De publicatie van het document komt op een gevoelig moment: de internationale atletiekfederatie IAAF beslist vrijdag of Russische atleten mogen meedoen aan de Spelen in Rio.

Een WADA-commissie ontdekte vorig jaar in Rusland een structuur waarin gedopete sporters nauwelijks werden bestraft. Ze werden vooraf ingeseind over controles en met urine- en bloedstalen werd gesjoemeld. Tot op het hoogste politieke niveau bleek sprake van georganiseerd dopinggebruik. Rusland werd na de publicatie van het rapport voorlopig geschorst.

In een woensdag vrijgegeven document van het wereldantidopingbureau blijkt dat het momenteel allerminst beter gaat met de Russen. Controleurs die dopingtests wilden afnemen werden geïntimideerd en bedreigd met uitzetting door bewapende agenten van de Russische veiligheidsdienst FSB. Ook zou de douane gefraudeerd hebben met dopingstalen en zouden atleten verkeerde informatie hebben opgegeven over hun verblijfsplaats, de zogeheten whereabouts.

Peertje van Pollentier

In het rapport wordt ook een niet bij naam genoemde sportster vermeld uit de atletiekwereld die een reservoir met schone urine verborg in haar lichaam. Zo zou ze het afgeven van besmette urine proberen vermijden. Het voorval doet denken aan de truc waarmee de Belgische renner Michel Pollentier ooit via een slangetje uit een peervormige condoom in zijn anus schone urine pompte bij een dopingcontrole:

“Toen ze probeerde om het mechanisme te gebruiken, lekte de urine op de vloer en niet in de bak die daarvoor bedoeld was. De atlete gooide het zakje in de prullenbak, waarna het eruit gevist werd door de DCO (het bureau van dopingcontroleurs, red.). De sportster probeerde ook nog om de controleurs om te kopen.”

Daarnaast heeft het WADA naar eigen zeggen berichten ontvangen dat atleten een “laboratorium met centrifuges en ander analytisch materiaal” bezochten tijdens een worstelkampioenschap. Ook zouden Russische sporters zich hebben teruggetrokken van bepaalde evenementen toen bekend werd dat er dopingcontroleurs aanwezig zouden zijn. Ook zouden vijftien snelwandelaars, onder wie enkele Olympische medaillewinnaars positief getest hebben op een stimulerend middel.

De beschuldigingen hebben betrekking op de periode na november vorig jaar, toen IAAF de Russische atletiekbond schorste. Sindsdien worden buitenlandse bureaus ingeschakeld om de dopingcontroles uit te voeren.

Opspraak

Rusland werd de afgelopen jaren meermaals beschuldigd van grootschalige dopingfraude. Zo verklaarde de voormalige baas van het anti-dopingbureau onlangs nog dat tijdens de Spelen in 2014 in Sotsji via gaten in de muur besmette dopingstalen werden vervangen door schone exemplaren. Ook werden verschillende Russische atleten positief bevonden bij hertesten van oude monsters.

Woensdag werd bekend dat een groep Russische atleten een open brief hebben gestuurd aan IOC-voorzitter Thomas Bach waarin ze hem vragen of er geen deelnameuitzondering gemaakt kan worden voor schone sporters. Het Europese Olympisch Comité liet zich vandaag in gelijke bewoordingen uit over de kwestie.

Lees het volledige WADA-rapport hier.