Recensie

Recensie

Rennen met je persoonlijke trainer in je nek

Voor een beetje gezondheidsfreak worden de gadgets die te koop zijn met de dag leuker. Inmiddels zijn we al zover dat je met je telefoon of smartwatch een eindeloze hoeveelheid data kunt meten over je lichaam. Denk aan je hartslag, temperatuur, kilometers die je hebt gelopen of calorieën die je hebt verbrand. Nu is op crowdfundingsite Kickstarter ‘Vi’ populair. Het is een wearable – denk aan een extreem gepimpte koptelefoon – die fungeert als je persoonlijke fitnesstrainer voor hardlopen. Het combineert artificiële intelligentie (de mogelijkheid van robots om te leren) met de data die het krijgt van je lichaam, zoals je hartslag. Die combinatie maakt het tot een ‘persoonlijke fitnesstrainer’ die precies weet wat je ideale workout zou zijn. Dus als je het apparaat omhangt (een nekband met oordopjes) meet het apparaat je lichaam door en de snelheid van het hardlopen, en krijg je tegelijkertijd via de oordopjes advies op maat. Dus bijvoorbeeld dat je nu ‘net zo hard als gisteren aan het lopen bent’ of ‘dat je harder moet lopen om je record van drie dagen geleden te verbreken’ of ‘even rustiger aan moet doen’. Het is dus als een trainer in je oor, die tijdens je rondje hardlopen zich actief bemoeit met wat je doet. Ze (de stem van Vi is vrouwelijk) weet ook hoe vaak je hardgelopen hebt en of je je aan je schema houdt. Dit is dus een paar stappen verder dan de doorsnee motivatie-podcast die je normaal met hardlopen opzet.