Man die in Leeuwarden vrouw doodsloeg en ander verwondde, krijgt cel plus tbs

Oud-tbs’er Udo D. is dinsdag in Leeuwarden veroordeeld tot zes jaar cel en tbs vanwege doodslag en poging tot doodslag. Die straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

D. stak in oktober vorig jaar in Leeuwarden een prostituee in haar hals. Daarna ging hij een 68-jarige vrouw te lijf met een fles. Laatstgenoemde overleefde de aanval niet. Nadat twee meisjes het levenloze lichaam van de vrouw hadden gevonden, gaf D. zichzelf aan bij de politie. De dader had de slachtoffers willekeurig gekozen. Hij zou tijdens de aanval een psychose hebben gehad.

Na het incident bleek dat de 39-jarige D. tot januari 2016 op rechterlijk bevel was opgesloten in een psychiatrische kliniek. Hoewel personeel de man omschreef als levensgevaarlijk en psychotisch, gaf de directeur-geneesheer van de kliniek toestemming om D. voortijdig vrij te laten. De kliniek van GGZ Friesland stelde dat er geen mogelijkheden waren om de man langer vast te houden. Later bleek dit niet te kloppen: de directeur-geneesheer had D.’s verzoek om vrijlating kunnen afwijzen. Laatstgenoemde had dan naar de rechter moeten stappen om die weigering aan te vechten.

Hierna vroegen de burgemeester van Leeuwarden en politieke partijen om meer bevoegdheden om gevaarlijke mensen langer vast te houden. Maar volgens psychiater Wouter Teer van de GGZ Friesland waren de mogelijkheden om D. vast te houden wel degelijk uitgeput. Een patiënt kan alleen gedwongen worden opgenomen als hij gevaarlijk is, als dit gevaar wordt veroorzaakt door een psychische stoornis en er geen minder ingrijpende oplossing voor is. Volgens Teer was bekend dat D. gevaarlijk en agressief kon zijn. Behandelbaar was hij echter niet, omdat zijn agressie niet in relatie stond tot een psychiatrische stoornis. (NRC)