Schade Air France 40 miljoen

foto Reuters

De pilotenstakingen bij easyJet, Air France en SAS zijn voorbij. Door de inzet van buitenlandse piloten konden alle vluchten van easyJet vanaf Schiphol dinsdag doorgaan. Vakbond VNV en easyJet verwijten elkaar niet serieus te willen onderhandelen over een cao voor de 73 Nederlandse piloten van easyJet. De bond dreigt met nieuwe acties die korter van tevoren zullen worden aangekondigd. De vierdaagse pilotenstaking kost Air France volgens topman Frédéric Gagey meer dan 40 miljoen euro. Het conflict met de directie is nog niet opgelost. De Franse piloten verzetten zich tegen kostenbesparingen en willen herstel van de balans met zustermaatschappij KLM. Een door het CDA aangevraagd debat over KLM is dinsdag door een meerderheid van de Kamer afgewezen. De Zweedse piloten van SAS bereikten op de vijfde stakingsdag een akkoord over hun cao. Circa 1.000 vluchten werden geannuleerd, 100.000 passagiers werden gedupeerd. (NRC)