Reportage

Faillissement treft tienduizend klanten

De Belgische Optima Bank heeft dinsdag faillissement aangevraagd bij de rechtbank in Gent. Volgens Optima Bank is een doorstartscenario uitgesloten. Bij de bank werken 170 mensen.

Vorige week werd de vergunning van de Optima Bank ingetrokken wegens misstanden die de toezichthouder in het beheer had vastgesteld. Pogingen om de bank te redden liepen daarna stuk. In het persbericht dat de raad van bestuur gisteren uitbracht staat dat er onvoldoende garanties waren „om binnen de vereiste termijn tot een oplossing te komen”.

Het Belgische garantiefonds voor gedupeerde rekeninghouders zal tot 100.000 euro per klant terugbetalen. Circa tienduizend Optima-klanten in komen in aanmerking. Samen hebben ze 60 miljoen euro op hun rekeningen. De totale omvang van de deposito’s bij Optima Bank is 90 miljoen euro. Klanten met rekeningen met daarop meer dan 100.000 euro zouden terugbetaald moeten worden uit de afwikkeling van het faillissement van de bank.

Met de ondergang van Optima Bank komt volgens de Vlaamse zakenkrant De Tijd na vijfentwintig jaar waarschijnlijk een einde aan een deel van het levenswerk van de omstreden oprichter en goortaandeelhouder Jeroen Piqueur, ook al blijft de vastgoedpoot van zijn groep, Optima Global Estate, tot nader order buiten schot.