Openbaar aanklager eist vijftien jaar cel tegen Pistorius

Het is de minimumeis voor moord in Zuid-Afrika.

Pistorius in de rechtbank woensdag. Hij deed zijn protheses uit om aan de rechter te laten zien hoe kwetsbaar hij is.
Pistorius in de rechtbank woensdag. Hij deed zijn protheses uit om aan de rechter te laten zien hoe kwetsbaar hij is. Foto AP/Siphiwe Sibeko

De openbaar aanklager in de zaak tegen paralympisch atleet Oscar Pistorius heeft woensdag vijftien jaar cel geëist voor de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp in 2013. Dat is de minimale straf voor moord in Zuid-Afrika.

Of hij het daadwerkelijk opgelegd krijgt, blijkt 6 juli. Dan doet de rechter zijn uitspraak, maakte hij woensdag bekend. Volgens NRC-correspondent Bram Vermeulen verwachten de meeste experts dat de straf op twaalf jaar uitkomt. De rechters hebben namelijk de mogelijkheid de straf te verminderen als er verzachtende omstandigheden in het spel zijn.

Daar speelde Pistorius woensdag in de rechtszaal op in, zegt correspondent Vermeulen:

“Er verschenen allerlei getuigen in de rechtbank die hem kunnen helpen een minder lange celstraf te krijgen. Ze vertelden bijvoorbeeld over zijn depressies. Pistorius zelf deed zijn protheses uit en ging voor de rechter staan.”

Dit zou hij gedaan hebben om te laten zien hoe kwetsbaar hij is, in de hoop zodoende strafvermindering te krijgen.

Moord, niet dood door schuld

Momenteel dient de zaak van de Zuid-Afrikaanse atleet voor het constitutionele hof, dat is de hoogste rechterlijke macht in het land. Eind vorig jaar besloot het hooggerechtshof - een trap lager - de veroordeling van Pistorius te veranderen van dood door schuld in moord. Volgens de rechter was de wet in lager beroep niet goed toegepast. Toen kreeg Pistorius vijf jaar cel, daarvan heeft hij er inmiddels één uitgezeten.

Na de verandering van dood door schuld in moord, besloot Pistorius naar het constitutionele hof te stappen. De rechtbank besloot dat Pistorius op borgtocht vrij mocht komen, omdat er geen risico zou zijn dat hij vlucht. Sindsdien heeft hij huisarrest onder toezicht van de reclassering.

Pistorius, winnaar van twee gouden medailles bij de Paralympische Spelen in Londen in 2012, doodde zijn vriendin Steenkamp op Valentijnsdag in 2013. Ze werd beschoten toen ze in de badkamer zat. Pistorius heeft altijd beweerd uit noodweer te hebben gehandeld en te hebben gedacht dat Steenkamp een inbreker was.