Raad start onderzoek kerncentrales grensgebied

Reden voor het onderzoek is bezorgdheid van mensen in de grensregio’s vanwege problemen bij kerncentrales in België.

Demonstratie in Maastricht voor sluiting van nabijgelegen kerncentrales in België.
Demonstratie in Maastricht voor sluiting van nabijgelegen kerncentrales in België. Foto Marcel van Hoorn/ ANP

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat onderzoeken hoe Nederland met zijn buurlanden samenwerkt om incidenten bij kerncentrales te voorkomen en te beheersen. Dat schrijft de raad op haar website.

Reden voor het onderzoek is bezorgdheid van mensen in de grensregio’s vanwege problemen bij kerncentrales in België. Begin van dit jaar wilde gemeente Maastricht de centrale Tihange, ten zuidwesten van Luik, dwingen tot sluiting vanwege het lekken van water in het niet-nucleaire gedeelte van de kernreactor. Op 22 mei liepen ruim duizend inwoners van Maastricht mee met een internationale demonstratie voor de sluiting van de kerncentrale in Tihange.

Onderzoek gericht op centrales Borssele, Doel en Tihange

In het onderzoek wil de raad achterhalen hoe Nederland en België elkaar betrekken bij besluitvorming over en toezicht op de centrales en welke informatie wordt uitgewisseld. Daarnaast wil de OVV weten hoe de buurlanden zich voorbereiden op een mogelijk ongeval.

Het onderzoek richt zich in eerste instantie op de informatie-uitwisseling over de Nederlandse kerncentrale Borselle en twee kerncentrales in België: Doel en Tihange.

Het OVV benadrukt dat het onderzoek niet gericht is op de veiligheid van de kerncentrales. Het toezicht en de controle op de veiligheid ligt bij de Nederlandse Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming, het Belgische Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (BE) en het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA).