Obama haalt keihard uit naar Trumps plannen met moslims

In zijn meest harde bewoordingen tot nu toe haalde Barack Obama dinsdag keihard uit naar de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. De president reageerde op Trumps voorstellen om de immigratie van moslims te stoppen, in de nasleep van de aanslag in Orlando.

„Gaan we nu alle islamitische Amerikanen anders behandelen?”, zei Obama in een toespraak. „Gaan we ze extra in de gaten houden? Gaan we ze discrimineren vanwege hun geloof? Zijn Republikeinse politici het daar echt mee eens?”

Obama stort zich zo met zijn volle gewicht in de campagne van zijn partijgenoot Hillary Clinton voor de presidentsverkiezingen, nadat hij vorige week officieel zijn steun voor haar uitsprak. Hij reageerde ook op de kritiek van Trump op hemzelf, omdat hij na de aanslag de term ‘radicale islam’ niet in de mond nam. „Wat zou het gebruik van deze woorden precies bereiken, wat zou het precies veranderen?” Obama wil donderdag de nabestaanden van de slachtoffers in Orlando bezoeken.

De reactie op de aanslagen toont hoe ongekend verdeeld de Amerikaanse politiek is in dit verkiezingsjaar. Een dag eerder kreeg Paul Ryan te maken met een protest, toen hij in het Congres vroeg om twee minuten stilte voor de slachtoffers. Enkele Democratische afgevaardigden liepen weg uit protest tegen de onwil om een wet die wapenbezit inperkt aan te nemen.