Nederlandse militairen mogelijk naar Litouwen

Uitzending zou onderdeel zijn van voorgenomen uitbreiding NAVO-aanwezigheid in Polen en de Baltische staten.

Poolse en Amerikaanse soldaten vorige week tijdens een oefening in Polen.
Poolse en Amerikaanse soldaten vorige week tijdens een oefening in Polen. Foto Reuters / Kacper Pempel

Nederland stuurt mogelijk militairen naar Litouwen als bijdrage aan de voorgenomen uitbreiding van de NAVO-aanwezigheid in Polen en de Baltische staten. Dat zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie, VVD) woensdag in de marge van een NAVO-bijeenkomst in Brussel.

NAVO-landen Polen en de Baltische staten (Estland, Letland, Litouwen) zien in Rusland en grote militaire bedreiging, zeker sinds de betrokkenheid van Moskou bij de burgeroorlog in Oekraïne. Polen pleit daarom al langer voor een permanente NAVO-troepenmacht op eigen bodem, maar de NAVO kiest nu voor een doorlopende ‘roterende’ aanwezigheid van eenheden uit verschillende landen in Polen en de Baltische staten. De eenheden, vierduizend man in totaal, gaan zes tot negen maanden naar de regio, zo besloten de ministers van de 28 NAVO-landen dinsdag.

De VS, Groot-Brittannië en Duitsland hebben al toegezegd bij te gaan dragen aan de troepenmacht. Hennis zei woensdag tegen persbureau ANP dat een Duits-Nederlands bataljon mogelijk gelegerd kan gaan worden in Litouwen:

“Van alle bondgenoten wordt een bijdrage verwacht. Wij gaan samen met de Duitsers aan de slag om te kijken wat onze bijdrage kan zijn.”

Voor Defensie is een dergelijke uitzending van militairen anders dan bij missies zoals in Mali en Irak, omdat het hier gaat om operatie binnen NAVO-grondgebied. Hoeveel en welke militairen Nederland kan leveren is nog niet bekend.

‘Puur defensief en ter afschrikking’

Een vertegenwoordiger van het Russische ministerie van Buitenlandse zaken noemde de legering van NAVO-troepen in Polen en de Baltische staten eerder “een erg gevaarlijke opbouw van een gewapende macht behoorlijk dicht bij onze grenzen”. Hennis zei dinsdag dat de legering “puur defensief en ter afschrikking” is bedoeld. Ook NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg zei dat “we geen nieuwe Koude Oorlog willen, maar we zullen onze bondgenoten tegen elke dreiging beschermen.”

De legering van de eenheden is onderdeel van een brede versterking van de NAVO-inzet in Europa, waarover de regeringsleiders van de lidstaten zullen besluiten op de komende NAVO-top, volgende maand in Warschau.

De NAVO houdt op dit moment ook een grote oefening in Oost-Europa. Meer dan 30.000 militairen (grond- en luchttroepen) oefenen in Polen de Baltische staten in het kader van ‘Anakonda-16’. De VS en Polen leveren de meeste militairen voor de oefening: 14.000 respectievelijk 12.000 man. De overige NAVO-lidstaten nemen samen met ruim 4.000 man deel.