Nederlandse marine redt 193 migranten op zee

Het oude migrantenschip had een noodoproep gedaan: ‘Er klonk paniek aan boord.’ Niemand raakte gewond.

Archiefbeeld van de Zr.Ms. Van Amstel.
Archiefbeeld van de Zr.Ms. Van Amstel. Foto Lex van Lieshout / ANP

Het Nederlandse fregat Zr.Ms. Van Amstel heeft dinsdagmiddag op de Middellandse Zee tussen Egypte en Sicilië 193 migranten gered van een zinkend schip. Dat heeft het ministerie van Defensie woensdag bekendgemaakt. Het marineschip reageerde op een noodoproep van de opvarenden. Alle opvarenden zijn in veiligheid gebracht en maken het naar omstandigheden goed, laat Defensie weten.

Het migrantenschip was al zeven dagen onderweg en had bijna geen voortstuwing meer. Bovendien lag het schip “zeer instabiel in het water”, aldus Defensie:

“Via de radio klonk duidelijk de paniek aan boord.”

De opvarenden werden een kleine 140 kilometer ten zuidwesten van Kreta van boord gehaald met een RHIB, een snelle motorboot. Onder hen waren veertig vrouwen, van wie twee zwanger, en zestien kinderen. De jongste opvarenden kregen knuffelbeesten die de bemanning van het fregat voor vertrek had ingezameld. De migranten kregen eten en drinken en zijn medisch onderzocht. Uiterlijk donderdag worden ze afgezet op het Italiaanse vasteland.

De Zr.Ms. Van Amstel is aanwezig op de Middellandse Zee voor de grensbewakingsoperatie Frontex. De Nederlandse inzet bestaat verder onder meer uit patrouillevluchten van kustwachtvliegtuigen, twintig grenswachters van de marechaussee en de Zeehavenpolitie en vijf voertuigen van de Dienst Vervoer en Ondersteuning, vooral bekend van het gevangenenvervoer, om migranten naar de opvang- en detentiecentra op het vasteland te brengen.

Locatie bij benadering: