‘NAVO houdt troepenmacht in Afghanistan op peil tot 2020’

Eerder waren er plannen het aantal aanwezige strijdkrachten de komende jaren terug te dringen.

De Amerikaanse Defensieminister Ash Carter woensdag op het hoofdkwartier in Brussel.
De Amerikaanse Defensieminister Ash Carter woensdag op het hoofdkwartier in Brussel. Foto John Thys/AFP

De Verenigde Staten heroverwegen de Amerikaanse inzet voor de NAVO-strijdmacht in Afghanistan. Ministers van Defensie van de verschillende NAVO-lidstaten hebben woensdag overeenstemming bereikt over het op peil houden van de huidige aanwezigheid in het land, meldt persbureau Reuters. Eerder nog zei president Obama dat de Amerikaanse troepenmacht zou worden teruggedrongen voor het eind van zijn ambtstermijn, begin 2017.

Momenteel zijn er nog 9.800 Amerikaanse militairen aanwezig in Afghanistan. Zij ondersteunen lokale strijdkrachten bij het bestrijden van de Talibaan. Obama was van plan dit aantal naar 5.500 militairen bij te stellen. Die plannen lijken nu in de ijskast te worden gezet in het licht van de dreiging van de weer oprukkende terreurorganisatie Talibaan. Naast de Verenigde Staten zijn ook enkele Europese landen, waaronder Duitsland, nog met een paar duizend strijdkrachten actief in Afghanistan.

Volgens de Amerikaanse Defensieminister Ash Carter wordt het besluit de Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan terug te dringen de komende maanden heroverwogen. De NAVO-beslissing om de missie op het huidige peil te houden wordt dan ook gezien als een welkome stap.

Vrees voor nieuwe migrantenstroom

Een ineenstorting van het land na vertrek van een aanzienlijk deel van de militairen die onder de NAVO-vlag opereren in Afghanistan zou ervoor kunnen zorgen dat duizenden Afghanen richting Europa trekken. De Europese ministers zien daarin een rampscenario, na grote vluchtelingenstroom waarmee het continent vorig jaar al te maken kreeg.

De Britse Defensieminister Michael Fallon stelde woensdag op de bijeenkomst in Brussel dat het “de verkeerde tijd is om te vertrekken uit Afghanistan”. Volgens hem bekijkt zijn Amerikaanse collega Carter momenteel de mogelijkheden om het aantal Amerikaanse militairen in het land “op peil te houden”.

Ook secretaris generaal van de NAVO Jens Stoltenberg heeft woensdag een dergelijke wens uitgesproken:

“Met onze regionale aanwezigheid zullen we doorgaan met het adviseren, trainen en assisteren van Afghaanse nationale strijdkrachten, omdat we ons gecomitteerd hebben aan de ondersteuning van Afghanen.”

NAVO op vier plekken actief

De NAVO is op vier plaatsen in het land actief: de Duitse troepen ondersteunen de Afghanen in het noorden van het land , Italianen doen hetzelfde in het westen, terwijl de Amerikanen in de zuidelijke regio actief zijn rond Kandahar en in het oosten rond Jalalabad. De verdragsorganisatie heeft zich gecommiteerd aan het opleiden en trainen van Afghaanse strijdkrachten.

Het geweld van de Talibaan lijkt de laatste maanden weer toe te nemen. De terreurorganisatie wint terrein in het zuiden van het land, terwijl ook IS-strijders hun intrede hebben gedaan in het land. Op verschillende plaatsen in Afghanistan zijn de afgelopen tijd aanslagen gepleegd.

Afgelopen jaar wisten de Talibaan in september voor het eerst sinds tijden een grote stad in te nemen, Kunduz, al was het maar voor enkele dagen. In de provincie Kunduz was het Nederlandse leger van 2011 tot 2013 actief met een trainingsmissie.