Na speelronde 1: één zwak team, mooie goals, en hooligans als smetplek

Noord-Ierland bleek een maatje te klein, Ronaldo gedroeg zich meelijwekkend en de Russische hooligans zijn een smetplek op het EK. Een tussenbalans na speelronde 1.

Uitzicht over EK-speelstad Parijs.
Uitzicht over EK-speelstad Parijs. Geoffroy van der Hasselt/AFP

Eén zwak team, een paar mooie goals en hooliganisme: terug van nooit weggeweest. Een tussenbalans, na de eerste ronde van de groepsfase.
Met alle 24 landen precies één groepswedstrijd op streek, kan de voorlopig conclusie getrokken worden dat 23 landen meevallen. Slechts één nationale ploeg zakte door het ijs, en dat was dus niet, zoals we in Nederland ook niet hadden verwacht, de allerkleinste deelnemer IJsland.

Noord-Ierland een maatje te klein

Noord-Ierland, dat moeilijk als nationale ploeg kan doorgaan als vertegenwoordiger van met name de unionistische inwoners op het Ierse grondgebied, liet tegen Polen zien dat het echt een maatje te klein is. Dan kan ook een eredivisiespits een goal maken, Arkadiusz Milik.

Maar verder heeft de lappendenken van elftallen die over dit EK is uitgestort nog niet de kwaliteitsuitholling tot gevolg gehad die gevreesd werd toen de UEFA om redenen van commercie én betere eerlijkere vertegenwoordiging de uitbreiding naar 24 landen bedacht. Zonder dat er nog echt briljant gespeeld is overigens. Geen wedstrijd is een veegpartij geworden, twee doelpunten was het verschil maximaal.

Ruimte voor revanche

Dat de eerste groepswedstrijden minder dan ooit - de beste vier nummers drie van de poules plaatsen zich ook - van acuut belang zijn, is wel een factor in de zin dat de traditionele crisissfeer bij tegenvallende toplanden mild is. Bij de Belgen bijvoorbeeld. Er is immers zat ruimte voor revanche, herstelwerkzaamheden, al hebben de zuiderburen geen zwakkebroeders in de poule met ‘Zlatan’ en Ierland. Vol aan de bak, kortom.

Het gejammer van Ronaldo

Het gejammer van Cristiano Ronaldo na het gelijkspel van Portugal tegen IJsland, ‘ze juichten te hard’ sprak hij Sjaak Swartiaans, was gisteravond meelijwekkend. Hij zou beter moeten weten: zelf afkomstig van een afgelegen eiland, Madeira, moet hij zich toch lovender uitlaten over de onvoorstelbare krachttoer die IJsland volbracht (330.000 inwoners). Door alleen al in Frankrijk te zijn, en door, ja, dan ook gewoon naar mogelijkheden de Portugese aanvalskracht te weerstaan. Grootste compliment derhalve aan de ploeg die het ernst is, maar met een lach de grote voetbalgoden tegemoet treedt. Of Ronaldo uiteindelijk wel of niet zijn shirt wilde ruilen met Gunnarsson blijft de vraag. Zegt hij hier ‘inside’?

Het kruit bleef nog droog

Fraaie goals waren er, maar met gemiddeld twee doelpunten worden liefhebbers van het bollende net, iedereen dus eigenlijk, niet overdreven getrakteerd. Een wervelend optreden - een masterclass, een Nederland-Frankrijk en Nederland-Italië in 2008 springen in de herinnering - bleef uit. Het kruit blijft nog enigszins droog tijdens dit EK, dat een ronde langer duurt dan ooit tevoren.

Geen misstap

De favorieten, outsider België niet meegerekend, maakten geen misstap. Duitsland begon aarzelend, wereldredding van Jerome Boateng op de doellijn was zelfs nodig, maar eindigde in superieure stijl met de counteraanval die de zilverharige Bastiaan Schweinsteiger verzilverde. Spanje had het lastig tegen de ‘geparkeerde bus’ van Tsjechië, Frankrijk won verdiend maar laat van Roemenië en Italië gaf de Belgen een lesje trouw blijven aan een strijdplan. De spelers van Antonio Conte blijken dus toch weer, zo opportunistisch is deze wereld, serieuze Azzurri’s. Je kan zeker van ze verliezen.

De hooligans

En dan naar de randzaak die hoofdzaak werd, niet in het minst door de mogelijke consequentie voor het toernooiverloop als Rusland inderdaad bij voortdurende misdraging van gewelddadige supporters het toernooi wordt uitgezet door UEFA. Al valt wangedrag buiten het stadion niet binnen het strafbare domein. Nu alweer ongeregeldheden in Lille waar vandaag om drie uur de eerste wedstrijd van de tweede speelronde in groepsfase begint; Rusland tegen Slowakije.

Hooliganisme dus, terug van nooit weggeweest. De reputatie van Rusland als mogelijk salonfähige sportnatie brokkelt verder af. Natuurlijk gaan de Engelsen niet vrijuit, maar het geeft te denken over de organisator van het WK 2018 dat de afwijzing door officials ten aanzien van de gedragingen van hooligans niet eensluidend en onherroepelijk was. Terwijl de zucht naar geweld en de mate van voorbedachte rade niet te ontkennen is aan Russische zijde, zie de angstaanjagende organisatiegraad inclusief exhibitionistische GoPro-reportage.

Het is de smet die het EK niet verdient, die geen recht doet aan de inzet van de Fransen die in de aanloop naar dit EK al met zo veel crises tegelijk te maken hebben gehad. Een schande.