Kritiek Spaanse rechter op Nederlandse drugsaanpak

Europese drugsbestrijding Bestrijding van drugsaanvoer heeft geen prioriteit voor de politie in Nederland, zegt de Spaanse drugsbestrijder José Antonio Vázquez Taín.

Foto ANP

Volgens de Spaanse onderzoeksrechter José Antonio Vázquez Taín valt met Nederland zo slecht samen te werken dat het opsporen van drugs vrijwel onmogelijk wordt. De aanvoer van verdovende middelen moet volgens hem direct bij binnenkomst in Europa worden aangepakt. „Nederland is de grote doorvoerhaven van drugs. Het probleem moet daar bij de wortel worden aangepakt. Alleen dan maak je een kans. Maar voor Nederland heeft het geen prioriteit”, zegt Vázquez Taín tegen NRC.

De onderzoeksrechter, een magistraat die in het Spaanse justitiële systeem zelf strafzaken initieert, geldt als vooraanstaande drugsbestrijder in Spanje. Hij leidde operaties waarbij met name in noordelijk Galicië drugsnetwerken werden opgerold. Hij is nu rechter in havenstad La Coruña.

Volgens de rechter kan de Nederlandse politie de georganiseerde misdaad niet aan.

„Om zes uur in de middag zijn ze naar huis. Op vrije dagen ligt het stil. In het verleden verliep het bij de smokkel van sigaretten ook zo. Alle onderzoeken eindigden in de Nederlandse havens.”

In een onlangs uitgebracht rapport van het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDA) en Europol wordt Nederland aangemerkt als een belangrijke Europese doorvoerhaven van drugs. Cocaïne zou op grote schaal via de Rotterdamse haven binnenkomen in de stroom van 11 miljoen containers waarvan er maar 50.000 worden gescand op verdovende middelen. Daarnaast komt volgens het rapport via Afghanistan, Turkije en de Balkanroute heroïne naar Nederland.

Wilbert Paulissen, het hoofd van de landelijke recherche, laat weten verrast te zijn door de kritiek van Vázquez Taín. „Het is niet gebruikelijk dat een rechter dit zo via de media uit. Daar willen we zelf ook niet in meegaan. Internationale samenwerking is voor ons juist heel erg belangrijk. Ik zal de Spanjaarden bij een volgende ontmoeting wel om uitleg vragen” ,zegt Paulissen.

„Dat Nederland een belangrijke doorvoerhaven van drugs is, dat is bekend. Dat de opsporing bij ons geen prioriteit zou hebben bestrijd ik. Je moet je afvragen of je een transitland als Nederland alleen verantwoordelijk moet houden voor de doorvoer van drugs.”