IOM: dit jaar 3.400 migranten overleden of vermist

Het aantal doden en vermissingen is ten opzichte van vorig jaar met twaalf procent toegenomen.

Foto AP / Marina Militare

In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn meer dan 3.400 migranten overleden of vermist geraakt tijdens hun reis. Tachtig procent van hen probeerde Europa te bereiken per boot, meldt persbureau AP op basis van informatie van een rapport de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Het aantal doden en vermissingen is ten opzichte van de eerste vijf maanden van vorig jaar met twaalf procent toegenomen.

De IOM schat dat wereldwijd, over het hele vorige jaar bezien, 5.400 vluchtelingen zijn gestorven of vermist zijn geraakt. Volgens Frank Laczko, de directeur van het datacentrum van het IOM, is de passage tussen Noord-Afrika en Italië de gevaarlijkste route. Het datacentrum krijgt dagelijks van 400 bureaus en instellingen informatie over vermiste migranten.

De cijfers die voorhanden zijn, zijn vaak onduidelijk of vaag, meent Laczko. Verder meent hij dat de identificatie van overleden migranten in veel landen verwaarloosd wordt. Lichamen worden vaak begraven in anonieme massagraven.

“Wat gebeurt er met degene die overlijdt? Wie is hun familie en krijgen zij ooit te horen wat er is gebeurd? Ze zitten gevangen tussen verdriet en hoop. Hun zoektocht kan jaren, soms wel een leven lang, duren.”

Lees ook het stuk over de identificatie van dode migranten: Ook de doden verdienen een naam

Wereldwijd 60.000 migranten verdronken

Het IOM roept overheden op meer te doen om de vermiste personen te vinden en de lichamen te identificeren. Op dit moment wordt maar een klein deel van de lichamen gevonden en geïdentificeerd. In de Middellandse Zee is slechts de helft van het vermoedelijke aantal overleden personen teruggevonden.

De organisatie meldt verder dat wereldwijd sinds 1996 meer dan 60.000 migranten zijn verdronken of overleden.