‘Ik moet echt leren gas terug te nemen’

Kim van Beek (27) werkt als zelfstandig productiemanager. Voor bijvoorbeeld festivals organiseert ze zowel de productie, als de communicatie en marketing. Samen met haar vriend woont ze in een klushuis in Vlaardingen.

Foto Bob van der Vlist
Foto Bob van der Vlist

IN

‘Ik wilde eigenlijk al veel eerder voor mezelf beginnen, maar tijdens mijn afstuderen kreeg m’n moeder een bloeding in haar hoofd.Daardoor liep ze een flinke hersenbeschadiging op, met blijvende schade. De zorg die hierbij kwam kijken vergde veel tijd en energie. Ik had daardoor geen puf om te gaan ondernemen. Ik vond een vaste baan bij Rotterdam Festivals en heb daar vijf jaar gewerkt. Mijn moeder woont nu permanent in een verzorgingstehuis. Nu ze is gerevalideerd, is er meer ruimte en tijd voor fijne dingen.

Mijn vorige werkgever heeft een groot netwerk in Rotterdam waar ik nu gebruik van kan maken. Vanaf het moment dat ik aankondigde voor mezelf te beginnen, liepen de opdrachten binnen. Ik moet echt leren gas terug te nemen, want ik ben alleen maar aan het werk. Na het eten werk ik vaak door tot tien uur ’s avonds. Laatst organiseerde ik het Spirit Festival in Schiedam en toen was ik dagelijks van zeven uur ’s ochtends tot drie uur ’s nachts in touw. Dat was echt niet gezond. Ik krijg alleen vaak zulke leuke klussen voorgelegd dat ik ze allemaal wil doen.

Qua inkomen ben ik er vergeleken mijn vorige baan wel op vooruit gegaan, maar in de culturele sector zul je nooit rijk worden. Dat hoeft van mij ook niet. Ik heb veel plezier in mijn werk, kan sparen voor mijn arbeidsongeschiktheid en pensioen en met nog íéts meer salaris zou ik royaal kunnen leven.”

UIT

‘Een jaar geleden hebben mijn vriend en ik een klushuis gekocht. In twee maanden hebben we het woonklaar gemaakt en nu knappen we het in etappes op. De afgelopen winter hadden we lekkage, dus toen waren we daar aardig wat geld aan kwijt. Nu is de buitenkant aan de beurt. We hebben veel gedaan met de hulp van onze vaders, familie en vrienden, maar buiten moet alle verf van de kozijnen en dat is best veel werk, dus dat laten we lekker doen. Al met al ben je steeds grote bedragen kwijt. Zo moest de achterdeur voor 1.195 euro op maat worden gemaakt, wordt dadelijk het balkon vervangen voor 2.200 euro en zijn we voor het schilderwerk aan de buitenkant straks 3.600 euro kwijt.

Voor dit soort uitgaves zijn we nu steeds aan het sparen, hierdoor zien onze vakanties er tegenwoordig wat anders uit. Vroeger gingen we zowel op wintersport als in de zomer drie weken lang weg, maar afgelopen jaar zijn we alleen een weekje met vrienden naar de Azoren geweest. Buiten het seizoen en op tijd boeken scheelt.

Ieder jaar zetten we al onze vaste lasten een keer op een rij. Zo kunnen we bijvoorbeeld bezuinigen op eten, maar ik houd van koken en we nodigen graag vrienden uit voor een diner, dus daar willen we niet aan geloven. Laatst had mijn vriend wel uitgezocht dat we goedkoper uit zijn als we naast internet, ook ons telefoonabonnement bij dezelfde provider onderbrengen. Dus als straks ons abonnement afloopt, stappen we over.”