Gemeenteraad Geldermalsen besluit: definitief geen azc

Een overgrote meerderheid van de gemeenteraad concludeert in een open brief dat “een azc in onze gemeente, ook in kleinere vorm, voor ons geen optie is”.

De mogelijke komst van asielzoekers naar het Gelderse dorp lag zeer gevoelig.
De mogelijke komst van asielzoekers naar het Gelderse dorp lag zeer gevoelig. Foto Remko de Waal / ANP

Het moest een van de grootste asielzoekerscentra van het land worden; de opvanglocatie voor 1.500 asielzoekers in Geldermalsen. Maar de komst van het azc in het dorp is definitief van de baan. Een overgrote meerderheid van de gemeenteraad concludeert donderdag in een open brief dat “een azc in onze gemeente, ook in kleinere vorm, voor ons geen optie is”.

De brief is ondertekend door coalitiepartijen Dorpsbelangen, SGP, CDA en de oppositie: VVD, PvdA, Lijst Van Vrouwerff en Leefbaar Geldermalsen. De enige fractie die de brief niet heeft ondertekend en wel voor een groot asielzoekerscentrum was, is D66.

De brief is in handen van Omroep Gelderland. De ondertekenaars zeggen dat ze de afgelopen maanden “actief met elkaar van gedachten” hebben gewisseld, wat “belangrijke informatie” heeft opgeleverd.

“Op basis van al deze meningen, en de veel verwoorde zorgen over de politieke situaties, is de overgrote meerderheid van de gemeenteraad van Geldermalsen van mening dat er geen draagvlak is voor grootschalige opvang. Een AZC in onze gemeente, ook in kleinere vorm, is voor ons geen optie.”

Lees ook het achtergrondstuk over grote asielzoekerscentra: Waarom van die grote opvangcentra?

Celstraffen om rellen bij de raadsvergadering

De mogelijke komst van asielzoekers naar het Gelderse dorp lag zeer gevoelig. In december liep een raadsvergadering hierover uit de hand. De raadszaal werd ontruimd toen er buiten rellen ontstonden. Deze week werd bekend dat vier mannen die deelnamen aan de rellen twee tot zes maanden de cel in moeten. Een vijfde verdachte krijgt een werkstraf van 100 uur. De rechtbank bevond de vijf schuldig aan openlijke geweldpleging en strafte drie van de vijf ook nog eens voor “het uiteenjagen” van de raadsvergadering op 16 december 2015.

Daarnaast moeten twee verdachten moeten een schadevergoeding betalen, die de bewuste avond gewond raakten. De gemeenteraad schrijft in de brief een opvanglocatie in regio Rivierenland, waar Geldermalsen onderdeel van uitmaakt, te gaan steunen. “De Gemeenteraad wil recht doen aan de mening van onze inwoners en tegelijk onze bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen”, zo staat te lezen in de brief.

“We kennen allemaal de voorgeschiedenis en realiseren ons dat er veel vertrouwen moet worden teruggewonnen. We spreken de wens en verwachting uit dat deze stap van de gemeenteraad een heldere stap is. Openheid, transparantie en glasheldere communicatie zijn essentieel.”

Op 29 juni gaat de raad in debat over waar in Rivierenland de opvanglocatie zal komen.