Geld verdienen met je leuke reistips

Elke week belicht nrc.next een start-up met potentie. Deze week: zelf reisbureautje spelen

Bedrijf: TRVLOprichter: Jochem Wijnands (51)Medewerkers: 20

Ben je een paar keer naar een exotische bestemming op vakantie geweest, sta je voortaan bij vrienden en familie bekend als de ‘expert’ en vragen ze tips voor leuke restaurantjes en hotels. Herkenbaar? Met de start-up TRVL kun je voortaan geld verdienen aan die tips.

Wat is het idee?

TRVL is een boekingsplatform voor reizen, waarop particulieren zelf reisagent kunnen spelen en reizen kunnen samenstellen voor anderen. Het idee erachter: reisinspiratie is er genoeg. Te veel zelfs. Maar uiteindelijk vertrouw je toch het meest op aanbevelingen van vrienden of experts. Dit platform wil het makkelijk maken bij dat ene leuke restaurant te reserveren of die toffe activiteit te boeken.

Hoe werkt dat?

Je kunt je aanmelden als reisagent (‘TRVL-agent’) op het platform. Daarna zoek je mensen in je omgeving die je kunt helpen met het samenstellen van een reis, zoals je tipvragende vrienden. Zij melden zich ook aan op het platform, als reiziger, en kunnen zo makkelijk de accommodaties of restaurants boeken die je aanbeveelt. Contact gaat via een scherm waar je samen ‘realtime’ de reis samenstelt, communicatie verloopt via chat of bellen.

Wat is het verdienmodel?

De reiswereld hangt aan elkaar van commissies: iedereen verwijst naar elkaar door en daar krijgen ze geld voor. Zo werkt TRVL ook. Als TRVL-agent kun je tot 10 procent per boeking verdienen. En de start-up houdt zelf ook een klein percentage in. TRVL is gratis voor zowel agenten als reizigers.

Hoeveel gebruikers heeft het?

De dienst is nog niet live, maar je kunt je wel vast aanmelden. Ze hopen na de zomer live te gaan.