Recensie

Geef je bloot tijdens het quizzen

Met de zomer in aantocht test NRC bordspellen voor bungalow, Airbnb of tent. Vandaag: filosofen en betweters.

None

Alsof we een pubquiz spelen, maar dan thuis. Zo uitdagend zijn de vragen in kennisspel Bezzerwizzer. Want welke viking stichtte ook alweer de eerste Russische staat? En welk Aziatisch land heet lokaal Druk Yul?

Zelfs voor doorgewinterde historici en atlasfreaks zijn het pittige vragen. Thuis hebben we biologen zien zweten en musici zichzelf voor de kop zien slaan. En dan komt de gevreesde conclusie: „Als je het zegt, dan weet ik het.”

Het fijne aan Bezzerwizzer is dat er geen dobbelsteen aan te pas komt. Hier geen eindeloos gedobbel om het laatste triviantje. Heb je een vraag goed? Dan ga je vooruit op het speelbord. Hoppa! De toevalsfactor zit in de twintig categorieën waarvan je er elke ronde vier uit een zwarte grabbelzak trekt.

Ook leuk: tegenstanders kunnen elkaar dwarszitten door een vraag te kapen, als ze denken dat ze het beter weten, of door een categorie te wisselen. Zit je ineens met een onmogelijke voedselvraag, over schildpaddensoep.

Bezzerwizzer bevat 4.000 vragen, verdeeld over 200 kaartjes. Allicht zitten er soms rammelende vragen tussen waar iets aan mankeert. Een enkeling was ronduit fout. Zoals: welke twee landen worden van elkaar gescheiden door de Beringstraat? Bezzerwizzer probeerde ons wijs te maken dat dat Canada en de VS zijn. Wij wizzen wel bezzer.

Ook in filosofiespel Nomizo grabbelden we in een zak. De fiches die we uit de zak vissen corresponderen met prikkelende vragen op kaartjes. Zoals: Is liefdesverdriet het sterkste verdriet? Of: Kun je mensen beter begrijpen door dieren te bestuderen?

Een draaischijf bepaalt daarna welke van twee spelers de vraag met ja of nee moet beantwoorden. Ieder krijgt een minuut om zijn zaak te bepleiten. Daarna beslissen tafelgenoten wie het beste betoog heeft gehouden.

De interessantste gesprekken ontstonden niet in die twee minuten, maar in de discussie achteraf. Wat waren goede argumenten? En wat vinden we zelf? Het beste te spelen met mensen die zich kwetsbaar durven opstellen.

    • Lucas Brouwers