FIOD arresteert notarissen op verdenking faillissementsfraude

De fiscale opsporingsdienst onderzocht zo’n honderd bedrijven in een fraudezaak en hield vijf mensen aan, onder wie drie notarissen.

De FIOD, de financiële opsporingsdienst van de Belastingdienst, heeft dinsdag drie (kandidaat-)notarissen en twee andere verdachten aangehouden in een onderzoek naar faillissementsfraude. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

Het begon met een melding van een curator bij het fraudemeldpunt van de FIOD in Zwolle. In het project ‘veelplegers’ heeft de FIOD daarna een groot aantal bedrijven verder onderzocht, zegt een woordvoerder van het functioneel parket. Op basis van dat onderzoek heeft de fiscale opsporingsdienst dinsdag invallen gedaan in Hengelo, Purmerend, Leersum en Almere en vijf mensen gearresteerd. Het onderzoek betreft zo’n honderd ondernemingen. De invallen zijn gedaan bij bedrijven en tussenpersonen.

De drie notarissen zijn betrokken geweest bij aandelentransacties van een groot aantal bedrijven die door de FIOD zijn onderzocht. Vermoed wordt dat de kopers van die aandelen ‘katvangers’ waren, tussenpersonen die tegen betaling een vennootschap op naam krijgen na een faillissement. Met die truc zouden schulden van vennootschappen niet worden betaald. De notarissen worden ervan verdacht de fraude te faciliteren.

Het gaat in ieder geval om twee werknemers van notariskantoor Anotaris in Bunnik. Operationeel manager Niek Kuster bevestigt dat „twee medewerkers” worden verhoord. „Maar als organisatie zijn we niet gehoord. Ik ken de details niet.”

De drie (kandidaat-)notarissen zijn op verzoek van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) voorlopig geschorst. Een woordvoerder van de KNB toonde zich geschokt, al wil ze benadrukken dat het enkel om een verdenking gaat. „Drie notarissen die worden gearresteerd, dit is nog niet eerder voorgekomen”.