Export en industriële productie groeien flink

Vooral de Nederlandse goederenexport nam dankzij groeiend vertrouwen op afzetmarkten sterk toe.

Vooral de uitvoer van transportmiddelen, zoals bestelauto's, droeg bij aan de goede exportcijfers.
Vooral de uitvoer van transportmiddelen, zoals bestelauto's, droeg bij aan de goede exportcijfers. Foto: Remko de Waal / ANP

De Nederlandse industriële productie en export zijn in april flink gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral de export maakte een sterke groei door. Het volume van de goederenexport was in april 6,7 procent groter dan in april 2015. De totale export leunde vooral op de uitvoer van transportmiddelen, zoals auto’s en vrachtwagens. Daarnaast werden meer metaalproducten geëxporteerd. Ook het importvolume steeg overigens sterk: met 5,2 procent in vergelijking met een jaar eerder.

De omstandigheden voor de export worden in juni nog gunstiger geschat dan in april en mei. Dit heeft te maken met een veranderende situatie op de belangrijkste Nederlandse afzetmarkten: zo hebben Duitse industriële producenten meer vertrouwen.

Ook industriële productie in de lift

Naast de export nam ook de industriële productie in Nederland toe. De gemiddelde dagproductie van de industrie was in april 2,8 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Sinds halverwege 2014 is er sprak van een stijgende trend in de industriële productie. Ten opzichte van maart steeg de productie met 1,3 procent, gecorrigeerd voor seizoen- en werkdageffecten.

De productie van de transportmiddelenindustrie groeide mede dankzij de goede exportcijfers met bijna 17 procent. Ook de elektrische-apparatenindustrie toonde goede cijfers, evenals de voedingsmiddelenindustrie en de chemische industrie. De productie van de metaal-, de farmaceutische en de machine-industrie nam wel af in vergelijking met dezelfde periode in 2015.