Duitse vakantiegangers brengen meeste geld binnen

Ze besteedden in het afgelopen jaar 4,9 miljard euro, bijna de helft van wat alle buitenlandse reizigers in Nederland uitgaven.

Duitse toeristen in het Zeelandse Brouwersdam.
Duitse toeristen in het Zeelandse Brouwersdam. Foto Robin Utrecht/ ANP

Duitsers zijn op afstand de belangrijkste buitenlandse klanten in Nederland. Vakantiegangers, dagjesmensen en zakenreigers besteedden in het afgelopen jaar 4,9 miljard euro, op een totaal van 10,2 miljard euro wat alle buitenlandse reizigers in Nederland uitgaven. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Jaarlijks houden een kleine vier miljoen Duiters vakantie in Nederland. Dagjesmensen spendeerden afgelopen jaar 2,4 miljard euro, vooral aan winkelen, horeca en toegangskaarten. Duitse toeristen die hier op vakantie zijn, gaven 1,7 miljard euro uit. Duitse zakenreizigers gaven in 2015 ruim 650 miljoen uit in Nederland.

Na de Duitsers volgen de Belgen met 1,4 miljard euro, dat is ruim 13 procent van de totale bestedingen. In de top tien staan verder het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Frankrijk, Italië, Polen en China.

Top-10-buitenlandse-bestedingen-in-Nederland-naar-land-van-herkomst-2015-16-06-14

Nederlanders gaven ook het meeste geld uit in Duitsland

Ook bij Nederlanders is het buurland zeer in sterk. In het afgelopen jaar besteedden Nederlandse reizigers 3,4 miljard in Duitsland. Meer dan de helft daarvan - 1,8 miljard euro- werd uitgegeven tijdens grensaankopen en dagtochten. Frankrijk, de populairste zomerbestemming, volgt met 1,5 miljard euro.

Top-10-Nederlandse-bestedingen-in-het-buitenland-naar-land-van-bestemming-2015-16-06-14

Nederland kent wel een groot handelstekort bij het reisverkeer. Tijdens buitenlandse vakanties in Frankrijk, Spanje, de Verenigde Staten, Oostenrijk en Italië geven Nederlanders meer uit dan andersom. In totaal ging het vorig jaar om 16 miljard Nederlandse bestedingen in het buitenland ten opzichte van ruim 10 miljard aan buitenlandse uitgaven in Nederland.