‘Duitse commando’s vechten niet in Syrië’

Volgens het Syrische regime zijn Duitse commando’s actief in het noorden van Syrië. Het Duitse ministerie van Defensie ontkent dit.

Strijders van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) in de buurt van Manbij.
Strijders van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) in de buurt van Manbij. Foto Rodi Said/ Reuters

Het Syrische regime zegt dat Duitse special forces zij-aan-zij vechten met Franse en Amerikaanse militairen in het noorden van Syrië. Het Duitse ministerie van Defensie ontkent deze beschuldiging, zo meldt persbureau Reuters.

De Arabische televisie-zender Al Mayadeen meldde dat Duitse commando’s op dinsdag het noorden van Syrië zouden zijn binnengetrokken om deel te nemen aan een militaire operatie in de buurt van Manbij, vlakbij de Syrisch-Turkse grensplaats Kobani.

Frankrijk en VS wel actief in Noord-Syrië

Volgens het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken is de Duitse aanwezigheid een “expliciete en onrechtvaardige agressie richting de [Syrische] soevereiniteit en onafhankelijkheid”. Het is niet voor het eerst dat het Syrische regime deze beschuldigingen uit richting Duitsland. Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Defensie verklaart:

“Er zijn geen Duitse special forces in Syrië. De beschuldiging is vals”

De Franse minister van Defensie, Jean-Yves Le Drian, liet vorige week vrijdag doorschemeren dat Franse special forces actief zijn in het noorden van Syrië. De Verenigde Staten gaf al eerder toe dat commando’s operatief zijn in Syrië.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat de ontwikkelingen in Syrië monitort, bouwen de Franse commando’s een militaire basis in de buurt van Kobani. Verder beweren ze dat er zowel Duitse, Franse als Amerikaanse militaire adviseurs in Syrië aanwezig zijn.

IS steeds verder teruggedrongen

De westerse commando’s maken deel uit van de SDF-troepenmacht die vooral bestaat uit Koerdische rebellengroepen. Zij zijn in de afgelopen weken bezig met een offensief tegen terreurbeweging Islamitische Staat. Gesteund door Amerikaanse bombardementen heeft de troepenmacht al 105 dorpjes en gehuchten op IS veroverd, zo meldt het onafhankelijke Syrische mediakanaal Ara News.

Belangrijk doel van de militaire operatie is de strategisch gelegen stad Manbij tussen de Turkse grens en de zelfverklaarde IS-hoofdstad Raqqa.

Het Syrische regime - gesteund door Rusland, Iran en de Libanese beweging Hezbollah- is ook bezig met een offensief tegen IS. Zij vrezen dat grondverlies van IS vooral ten goede komt van de Koerden in Syrië.