Drie en twee jaar cel voor Arnhemse jihadisten

De twee werden in Turkije opgepakt en waren volgens het OM op weg naar Syrië.

Nadeem S. (derde van links) en Wail el A. (rechts van S.) tijdens een eerdere zitting.
Nadeem S. (derde van links) en Wail el A. (rechts van S.) tijdens een eerdere zitting. Tekening Aloys Oosterwijk / ANP

Twee Arnhemmers hebben twee en drie jaar cel gekregen voor een poging tot deelname aan een terroristische organisatie. De rechter achtte bewezen dat de twee wilden uitreizen naar Syrië om zich aan te sluiten bij een terroristische organisatie. De straffen vallen iets lager uit dan het Openbaar Ministerie had geëist.

Volgens het OM wilden de twee mannen van 18 en 23 jaar zich in Syrië aansluiten bij Jabhat al-Nusra, de Syrische tak van Al-Qaeda. Volgens de AIVD was de oudere van de twee daar in 2013 al geweest. Hij had een foto van zichzelf op Facebook geplaatst, waarop hij poseert met een kalasjnikov in zijn handen en meerdere wapens op de achtergrond. Daar is de rechtbank het mee eens:

“De rechtbank is ervan overtuigd dat, als de mannen niet door de Turkse autoriteiten waren tegen gehouden, dan hadden zij zich bij een jihadistische strijdgroep aangesloten en zich op den duur ook schuldig gemaakt aan terrorisme, of - op zijn minst - de ondersteuning daarvan. Omdat zij nog voor de grens zijn aangehouden is het bij een poging gebleven.”

De twee werden opgepakt in het Turks-Syrische grensgebied. Het OM had tegen de man van 23 vier jaar cel geëist en tegen de man van 18 drie jaar. De straffen voor beiden vielen een jaar lager uit omdat de rechtbank niet samenspanning, voorbereiding en bevordering van terroristische misdrijven niet bewezen.

De zaak valt onder de Rechtbank Gelderland, maar werd behandeld in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam.