Dit vindt NRC van de films die deze week uitkomen

Deze week onder andere aandacht voor de meesterlijke manier waarop regisseur Yasujiro Ozu in twee uur de volle breedte van het leven laat zien.

 • ●●●●●

  A Hologram for the King: Boekverfilming

  Alan wordt in een paar seconden treffend neergezet. Ooit succesvol baas van een fietsenfabriek, nu een vers gescheiden sukkel met schulden. Na die veelbelovende start ontvouwt zich een vrij conventioneel filmverhaal over neergang en wederopstanding van een vijftiger. Lees de recensie: ‘Romkom op leeftijd in de woestijn

  Regie: Tom Tykwer. Met: Tom Hanks, Sarita Choudhury. In: 41 bioscopen

 • ●●●●●

  Late Spring (1949), Early Summer (1951): Japanse klassiekers

  In Ozu-films zit altijd een stevige dosis melancholie. Niets blijft zoals het is, alles is in flux. De regisseur bekrachtigt dat nog eens flink met zijn natuurmetaforen. Maar wat Ozu’s weldadig kalm vertelde films uiteindelijk zo overdonderend maken is dat hij in twee uur de volle breedte van het leven laat zien, van nagels knippen tot de ingrijpende beslissing met wie hoofdpersonage Noriko in het huwelijk zal treden Lees de recensie: ‘Vol weemoed en weldadig kalm

  Regie: Yasujiro Ozu. Met: Setsuko Hara, Chishu Ryu. In: 3 bioscopen.

 • ●●●●●

  Me Before You Tranentrekker

  Me Before You is een formulefilm, een goed geoliede machine die recht op zijn doel afgaat: de kijker ten minste een brok in de keel bezorgen, zo niet de tranen laten lopen. Omdat de film zo goed gemaakt is, met een ontwapenende rol van Emilia Clarke (Game of Thrones), zal zelfs de grootste cynicus zijn verzet opgeven. Totdat de tranen zijn gedroogd en de kritische vermogens weer terugkeren. Lees de recensie: ‘Zelfs grootste cynicus niet bestand tegen ‘Me Before You’

  Regie: Thea Sharrock. Met: Sam Claflin, Emilia Clarke, Charles
  Dance, Janet McTeer. In: 85 bioscopen

 • ●●●●

  Young Wrestlers Documentaire

  Het is net een troep jonge leeuwtjes: ze rollen over elkaar heen en soms kun je niet eens zien of het vechten, stoeien of spelen is. Bijna speelfilmachtig volgde Gümürhan een nieuwe lichting jonge worstelaartjes op een jeugdinternaat in Amasya. Dit zijn kinderen die geen kind mogen zijn. De elegantie van de sport wordt ingeruild voor een verbeten obsessie met winnen. Young Wrestlers. Lees de recensie: ‘Wie naar de top wil, kan geen kind zijn

  Regie: Mete Gümürhan. In: 10 bioscopen