Dieven pikken voor 20.000 euro kaas

De – deels – lege voorraadkamer van kaasboerderij De Zuidgeest in Bergen op Zoom, die eerder slachtoffer werd van kaasdieven. Die namen van elke soort een selectie mee.
De – deels – lege voorraadkamer van kaasboerderij De Zuidgeest in Bergen op Zoom, die eerder slachtoffer werd van kaasdieven. Die namen van elke soort een selectie mee. Foto: Rien Zilvold

De kaasdieven hebben weer toegeslagen. Jan Craens van kaasmakerij Kaaslust in Veenhuizen ontdekte de lege stellingkasten dinsdagochtend: 400 kazen, zo’n 1.700 kilo. „Dat is voor 20.000 euro schade”, zegt Craens. „Ze waren volgens de politie met zijn drieën.”

Begin dit jaar bleek uit onderzoek van NRC dat ambachtelijke kaasmakers steeds vaker doelwit zijn van grootschalige diefstal. Vorig jaar werd door heel Nederland voor een kleine 90.000 euro aan kazen geroofd, ofwel zo’n 8.500 kilo. De dieven gingen steeds professioneel te werk.

„Dit geval past precies binnen die reeks”, zegt een politiewoordvoerder. „De werkwijze is hetzelfde. Ook nu wisten ze precies welke kazen ze moesten hebben.” De dieven droegen handschoenen. „Ze kwamen uitsluitend voor de kaas. Zelfs de kassa is niet opengebroken”, zegt eigenaar Craens.

Net als bij andere grote kaasroven gaat het specifiek om de oudere (en dus duurdere) kazen. Jonge kazen bleven liggen. Het vermoeden is dat de kaas bestemd is voor Oost-Europa of Rusland. Daar zou Nederlandse kaas veel opbrengen op de zwarte markt.

Volgens zuivelbrancheorganisatie Gemzu raak je zo’n grote hoeveelheid in Nederland niet ongemerkt kwijt. De kaaswereld is klein en alle boerenkaas is, net als bankbiljetten, genummerd met een serienummer.

De gedupeerde kaasboeren zijn doorgaans verzekerd. Maar kaas is een ambachtelijk product, dat vul je niet even aan. Een kaas moet tien maanden op de plank liggen rijpen voor hij als ‘oud’ verkoopbaar is. Dat betekent dat een bestolen kaasboer tien maanden lang geen oude kaas kan verkopen. Vaste klanten, winkeliers en groothandels zoeken in de tussentijd hun heil elders.