Electronicaketen Scheer en Foppen failliet verklaard

De elektronicaketen Scheer en Foppen is failliet verklaard. Dat hebben de curatoren gemeld in een persbericht. Het gaat om 56 winkels in het midden, noorden en oosten van Nederland. Voor alle 475 werknemers is ontslag aangevraagd. De winkels blijven voorlopig nog open, laten de curatoren weten. Het personeel zou dinsdagavond worden geïnformeerd over de gang van zaken.

Het failliet van de vijftig jaar oude familie-onderneming, die begin jaren zestig werd opgericht door Aart Foppen, komt niet onverwachts. Scheer en Foppen kampt al lang met een teruglopende omzet. De relatief kleine elektronicaketen was niet opgewassen tegen de grote concurrerende mediawinkels als MediaMarkt en BCC. Verder kochten consumenten producten als televisies en stofzuigers steeds vaker via internet en niet via de webshops van Scheer en Foppen.

Het is twijfelachtig of een doorstart mogelijk is. De afgelopen maanden voerde de directie diverse gesprekken met overnamekandidaten, maar dat liep op niets uit. Naast de 56 winkels vallen ook de webwinkels Bobshop en Internetshop en logistiek dienstverlener E-man onder het faillissement. Alleen Scheer en Foppen Installatietechniek is niet failliet verklaard en wordt onveranderd voortgezet. Bij dit bedrijf werken een kleine honderd mensen. (NRC)