Opinie

Dé kantoorstrijd: te koud/warm

Hoe stop je de temperatuur-oorlog op het werk?

Illustratie Tomas Schats

Te warm, te koud, te tochtig, te benauwd - wie zit er steeds aan die thermostaat, wáárom staat dat raam alweer open, en kan iemand die deur nu eens dicht doen? Het is weer zomer, en dat betekent ruzies om de temperatuur op kantoor. Want waar de een het prettig vindt in een koele omgeving te werken, daar heeft de ander het al snel te koud (vooral in zomerkleren).

Gelukkig meldde zakenkrant The Wall Street Journal afgelopen week dat start-up Comfy twaalf miljoen dollar aan investeringen heeft opgehaald, om eindelijk een eind aan de strijd te kunnen maken.

Comfy ontwikkelde een app, waarmee werknemers op ieder moment van de dag drie opties hebben: warmer, kouder, of: ‘ik ben oké’. Vult iedereen op kantoor deze opties regelmatig in, dan ontstaat op basis daarvan een algoritme, waarmee de app kan bepalen welke delen van het kantoor warme of koude lucht nodig hebben. De temperatuur komt op die manier altijd uit op het gemiddelde van alle voorkeuren van werknemers. Uit data van de eerste zestien bedrijven die de app gebruikten concludeerde Comfy dat de ideale, gemiddelde kantoortemperatuur tussen de 22 en 23 graden ligt.

Zo’n ideale temperatuur is niet alleen goed voor de sfeer, maar minstens zo belangrijk voor het werk. In 2014 onderzochten psychologen van de Universiteit Leiden Lorenza Colzato en Roberta Sellaro de invloed van de temperatuur op ons werkvermogen. Wat bleek: ons geheugen functioneert beter wanneer we werken in een prettige temperatuur.

Iedereen tevreden? Bijna onmogelijk

„Het kortetermijnwerkgeheugen is afhankelijk van focus en concentratie”, legt Sellaro uit. „Het aanpassen aan een temperatuur die niet als ‘fijn’ wordt ervaren kost energie, energie die ten koste gaat van een goede concentratie en focus.” Onze productiviteit is daarom hoger bij een voor ons prettige temperatuur.

Maar hoe zorg je ervoor dat al die mensen met verschillende voorkeuren tevreden zijn? „Binnen een groot bedrijf is dat bijna onmogelijk”, zegt Sellaro. „Persoonlijke voorkeuren lopen nu eenmaal uiteen. Dus merk je dat de temperatuur je prestaties werkelijk negatief beïnvloedt? Dan zul je toch een andere omgeving op moeten zoeken.”

Of trek een trui aan/uit.