De Heeren zijn naar huis

Het is niet de beste tijd voor Oranje-fans, helemaal niet het smaldeel dat ook nog voor FC Twente is. Nadat Nederland de EK-kwalificatie verpestte, stond het Bornse gezelschap ‘De Heeren van Oranje’ voor de vraag: en wij? „We kwamen bij elkaar en zeiden: laten we toch maar een paar dagen gaan”, zegt woordvoerder Bouko Kroon. „Ons hotel, in Lille, hadden we die zomer toch al geboekt.”

De zeventien (vastgelegd is dat het er nooit meer mogen zijn) gingen dus, met hun bus. En dus waren ze erbij, een beetje. Knokpartijen in Lille rond Duitsland-Oekraïne (niet als deelnemer). Het Ierse volksfeest in Parijs rond de Moulin Rouge waar ze opgingen in de groene massa.

Het was mooi. Thuis keren ze terug naar de bittere realiteit. „Het grote gros bij ons is supporter van FC Twente”, de club die in bange afwachting van het oordeel van de beroepscommissie van de KNVB de dagen telt. Ja diezelfde KNVB die, volgens Kroon, „niet gereageerd heeft” op de actie van de Heeren om toch naar het EK te gaan. Kroon: „Beetje flauw”. Tukkers en de KNVB, dat loopt even niet lekker.