Criminaliteitsgolf in Nieuw-Zeeland door avocadotekort

Door schaarste is de diefstal van avocado’s een lucratieve handel in Nieuw-Zeeland.

Foto iStock

Nieuw-Zeeland heeft te maken met een heuse golf van avocadodiefstal. Dat schrijft The Guardian vanochtend. Sinds januari zijn door bijna veertig diefstallen al zo’n 350 avocado’s gestolen.

In Nieuw-Zeeland worden avocado’s gemiddeld voor omgerekend ongeveer drie euro per stuk verkocht. De oogst in Nieuw-Zeeland viel dit jaar tegen, waardoor dieven avocado’s als lucratieve handel zien. Ze gingen ‘s nachts te werk en brachten hun gestolen waar naar lokale fruitkraampjes om de avocado’s daar door te verkopen.

De diefstallen lijken echter geen onderdeel van georganiseerde criminaliteit te zijn. Ze worden gepleegd door individuen die een slaatje willen slaan uit de populariteit van de vruchten. Als gevolg nemen avocadoboeren in Nieuw-Zeeland beveiligingsmaatregelen, door alarmsystemen en felle lampen rond hun boomgaarden te plaatsen.

De prijs van avocado’s is de afgelopen jaren door toenemende vraag sterk gestegen. De consumptie van avocado’s is sinds de jaren negentig verdubbeld, en import door Nederland sinds 2006 verdriedubbeld.