Bubbelend langs de pers

Emilia Clarke brak door dankzij ‘Game of Thrones’ en speelt nu haar eerste hoofdrol in een speelfilm, ‘Me Before You’. Tijdens een ontmoeting met de pers houdt ze het graag „lovely”.

Foto AFP PHOTO / LEON NEAL
Foto AFP PHOTO / LEON NEAL

Lovely. Een beter woord om Emilia Clarke (29) te omschrijven schijnt er niet te zijn op Twitter en roddelwebsites aan weerszijden van de Atlantische Oceaan. En ook tijdens een ontmoeting in Beverly Hills wint de Britse actrice met haar blinkende glimlach al gauw de harten van de verzamelde journalisten.

Het woord rolt bovendien moeiteloos van haar lippen: lovely om je te ontmoeten, lovely day. En natuurlijk een lovely movie, zegt ze over euthanasiedrama Me Before You, de eerste speelfilm waarin ze de hoofdrol speelt. Hoe bekoorlijk is Clarke? „O, ik ben heel slecht in liegen”, bubbelt ze, gevraagd naar haar slechtste eigenschap.

Nu is het leuk om lieflijk te zijn in een fantasyserie. Clarke is doorgebroken als prinses Daenerys Targaryen in de HBO-reeks Game of Thrones. Maar er staat niet veel op het spel; de serie is puur vermaak.

Regisseur Thea Sharrock is ambitieuzer met Me Before You, gebaseerd op de gelijknamige roman. Ze wil de bioscoopganger aan het denken zetten over hulp bij zelfdoding.

Een uitzonderlijk genre, geeft Clarke toe: de euthanasie-romkom. Sam Claflin speelt een knappe avonturier die een dwarslaesie oploopt en permanent in een rolstoel terechtkomt. Hij wil dood. Als zijn verzorgster en geliefde komt Lou (gespeeld door Clarke) zo in een gecompliceerde situatie terecht.

De actrice heeft zich ter voorbereiding verdiept in het euthanasievraagstuk, zegt ze. „Iedereen heeft er een mening over. Na dit project ben ik goed geïnformeerd en heb ik een visie. Dat is iets anders dan alleen maar een mening.” Manhaftig gaat ze verder: „Het briljante is dat iedereen het recht heeft om te kiezen in de westerse wereld.” Maar de werkelijkheid is dat slechts in een handvol landen ongeneeslijk zieken kunnen kiezen voor euthanasie. Je zou hopen dat een net doorgebroken actrice, hoe lovely ze ook is, zich nog iets meer had verdiept in de controversiële kwestie.

    • Diederik van Hoogstraten