Bijna 4.000 kilo cocaïne onderschept in Rotterdam

Het gaat om de op één na grootste vangst ooit in de haven. De drugs hadden een waarde van 140 miljoen euro.

De pakketten cocaïne die onderschept werden in de Rotterdamse haven.
De pakketten cocaïne die onderschept werden in de Rotterdamse haven. Foto Openbaar Ministerie

De douane in Rotterdam heeft twee weken terug een container met bijna vierduizend kilo cocaïne onderschept in de haven. Het gaat om de op één na grootste vangst ooit. De drugs hadden een groothandelswaarde van ongeveer 140 miljoen euro, zo heeft het Openbaar Ministerie woensdag bekendgemaakt.

De vangst werd gedaan op 1 juni, maar is in verband met een lopend onderzoek stilgehouden. De douane ontdekte de 3.780 pakketten met cocaïne tijdens een controle. Ze zaten verstopt in een container met ananassen die aangevoerd werd uit Costa Rica. De drugs zaten in dozen op pallets die tussen de pallets met fruit waren verstopt. De container was bedoeld voor een bedrijf in het Westland, maar kwam bij een op- en overslagbedrijf in Barendrecht terecht.

De douane, zeehavenpolitie en FIOD onderzoeken momenteel de smokkel, maar hebben nog geen aanhoudingen verricht. Drugs zijn na de vondst meteen vernietigd. De grootste cocaïnevangst ooit in de Rotterdamse haven betrof een lading van 4.200 kilo. Die werd in 2005 ontdekt.

Meerdere grote ladingen ontdekt dit jaar

Hoewel het niet vaak voorkomt dat duizenden kilo’s drugs worden ontdekt, is de vondst niet uniek. Eerder dit jaar werd ook al een grote hoeveelheid van 2.900 kilo cocaïne onderscherpt in de Rotterdamse haven. Deze had een groothandelswaarde van honderd miljoen euro. Op 21 maart werd in België een nog grotere vondst gedaan van bijna 5.000 kilo pure cocaïne, verstopt in een lading ananassen. De drugs waren op weg naar Nederland.

De paanse onderzoeksrechter José Antonio Vázquez Taín uitte woensdag in een interview met NRC nog felle kritiek op de Nederlandse aanpak van drugsdoorvoer. Volgens hem valt met Nederland zo slecht samen te werken dat het opsporen van drugs vrijwel onmogelijk wordt. De aanvoer van verdovende middelen moet volgens hem direct bij binnenkomst in Europa worden aangepakt. “Nederland is de grote doorvoerhaven van drugs. Het probleem moet daar bij de wortel worden aangepakt. Alleen dan maak je een kans. Maar voor Nederland heeft het geen prioriteit.”