Politie België krijgt melding over mogelijke aanslagen

Een groep strijders van IS zou terreuraanvallen voorbereiden in België en Frankrijk.

In België geldt momenteel het één na hoogste beveiligingsniveau.
In België geldt momenteel het één na hoogste beveiligingsniveau. Foto: Francois Lenoir / Reuters

De Belgische politie heeft een melding ontvangen over een groep strijders van Islamitische Staat (IS) die een reeks aanslagen zou voorbereiden in België en Frankrijk. Dat melden bronnen binnen de Belgische veiligheidsdienst woensdag volgens Reuters.

De Belgische krant Het Nieuwsblad heeft een deel van de e-mail gepubliceerd die het Belgische crisiscentrum heeft gestuurd naar de politie in het hele land. Hierin staat dat de terroristen Syrië “anderhalve week geleden hebben verlaten” en Europa “via Turkije en Griekenland zonder paspoorten per boot” proberen te bereiken. Een exacte datum van hun vertrek uit Syrië wordt niet gegeven. Een Belgisch winkelcentrum, een Amerikaanse fastfood-keten en een politiebureau in Brussel worden genoemd als mogelijke doelen. Verder zouden de terroristen over “de nodige bewapening beschikken” en zich opsplitsen in twee groepen.

Dreigingsniveau drie blijft gehandhaafd

Er zijn voorlopig geen plannen voor het instellen van het vierde en hoogste beveiligingsniveau in het land. Hiervan is pas sprake als er een onmiddellijke dreiging is van een terreuraanval. In België geldt momenteel beveiligingsniveau drie.

Na de aanslagen in Parijs en Brussel stond het dreigingsniveau in België enige tijd op vier. Dit kwam na de aanslagen in Parijs door “precieze aanwijzingen” voor een terreuraanslag in België.