400 mensen opgepakt in Venezuela na plunderingen

Ook zouden er in de afgelopen dagen meerdere doden zijn gevallen bij de onlusten.

Een vrouw bij voedselrellen in Caracas, de Venezolaanse hoofdstad.
Een vrouw bij voedselrellen in Caracas, de Venezolaanse hoofdstad. Foto AP/Fernando Llano)

De Venezolaanse autoriteiten hebben dinsdag vierhonderd mensen - van wie sommigen minderjarig - opgepakt wegens deelname aan plunderingen en voedselrellen. Dat schrijft persbureau Reuters. De gewelddadigheden vonden plaats in kuststad Cumaná. De protesten gingen mede over voedseltekorten die in het land zijn uitgebroken wegens de slechte economische staat waarin Venezuela verkeert.

Meer dan twintig winkels werden in Cumaná geplunderd volgens persbureau AP. De lokale veiligheidsdiensten hadden moeite de plunderaars in bedwang te houden. Op woensdag maakte de Venezolaanse autoriteiten bekend de militaire aanwezigheid in de stad te vergroten. Ook voerde de burgemeester van de stad een 72-uur durend verbod in op motorfietsen.

Drie doden

Volgens AP zijn er bij rellen verspreid over het land (dertig miljoen inwoners) de afgelopen weken drie doden gevallen. Dagelijks vinden volgens het Venezolaanse Observatorium voor Geweld, een onafhankelijke onderzoeksgroep, tientallen rellen plaats wegens voedseltekorten. De overheid treedt bestrijdt deze onlusten met traangas en acties van oproerpolitie.

Staat van crisis

Het Zuid-Amerikaanse land verkeert in een staat van crisis. President Maduro kondigde eerder in mei een noodtoestand af. Onder meer door de dalende olieprijs en financieel wanbeleid bevindt Venezuela zich al tijden in economisch zeer zwaar weer.

Volgens het Internationaal Monetair Fonds zal de inflatie in het land dit jaar stijgen tot 720 procent en krimpt de economie met 8 procent. Sinds half januari zijn er in het land maatregelen getroffen waarmee voedsel en andere goederen kunnen worden gerantsoeneerd.