Geflopt ‘Warcraft’ toch een hit dankzij China

De westerse filmkritiek kraakte Warcraft: The Beginning, Duncan Jones’ film naar de onlinegame. En in de VS verdiende de 160 miljoen dollar kosten blockbuster in zijn eerste weekeind slechts 24 miljoen dollar. Maar in China, waar de (gekuiste) versie van Warcraft erg populair is, is de film groter dan Star Wars met 156 miljoen dollar recette in vijf dagen – ook met dank aan staatsbedrijf China Film Group en entertainmentholding Wanda, die eerder dit jaar de maker, filmbedrijf Legendary Pictures, kocht voor 3,5 miljard dollar. Na het elders koel ontvangen robotspektakel Pacific Rim lijkt Warcraft zo de tweede Hollywoodblockbuster te worden die puur op basis van Chinese recette een vervolgfilm krijgt. China haalt naar verwachting de VS eind 2017 in als ’s werelds grootste filmmarkt.