Kunsthandelaar Nahmad: ‘Mijn Modigliani is geen oorlogskunst’

De Amerikaanse kunsthandelaar David Nahmad is ervan overtuigd dat het schilderij Zittende man met een stok van Amadeo Modigliani zijn rechtmatig bezit is. Dat zei hij zondag in een vraaggesprek met The New York Times. De Zwitserse justitie nam het schilderij in april in beslag na een publicatie in het kader van de Panama Papers. Die publicatie maakte duidelijk dat Nahmad achter International Art Company zat, het bedrijf dat de Modigliani in 1996 op een veiling bij Sotheby’s kocht.

Al vijf jaar claimt Philippe Maestracci, de kleinzoon van een Joodse antiekhandelaar in Parijs, dat het doek door de nazi’s van zijn familie is geroofd. Volgens Nahmad, zelf ook joods, worden twee doeken met elkaar verwisseld. Hij schermt met een uit 1947 stammend document van een Franse rechtbank waar de gestolen Modigliani wordt omschreven als een zelfportret. Het schilderij in zijn bezit is een portret van een cacaohandelaar. (NRC)