Voormalig Kamerlid Ali Lazrak overleden

In een ziekenhuis in de Marokkaanse stad Tanger is in de nacht van maandag op dinsdag oud-Tweede Kamerlid Ali Lazrak (68) overleden. Van 2002 tot 2004 was Lazrak, die begin jaren zeventig als gastarbeider uit Marokko naar Nederland was gekomen, lid van de SP-fractie.

Nadat Lazrak had geweigerd om een deel van zijn salaris aan de SP over te maken, zoals de partij van SP-politici vraagt, werd hij uit de fractie gezet en ging hij tot 2006 door als de Groep Lazrak. In die periode viel hij vooral op omdat hij zelden in de Tweede Kamer was.

Voor zijn politieke carrière was Lazrak fabrieksarbeider en later radiomaker. Hij maakte programma’s voor Marokkanen in Nederland, in hun eigen taal, waarin hij probeerde om hun vooroordelen weg te nemen over onder meer homoseksualiteit. Hij riep Marokkaanse ouders ook op om hun kinderen op zwemles te doen.

Na zijn politieke werk richtte hij een radiostation op in Marokko. Hij was ook nog eigenaar van een restaurant in Gran Canaria. Lazrak was een verstokt roker, hij overleed aan longkanker. (NRC)