Fraser verruilt ADO Den Haag voor Vitesse, Stam van Ajax naar het Engelse Reading

Vitesse heeft in Henk Fraser een opvolger gevonden voor de vertrokken trainer Rob Maas. De 49-jarige Fraser is maandagmiddag gepresenteerd door de Arnhemse eredivisionist. Hij tekende een contract voor twee jaar, meldde Vitesse op de website.

Fraser werkte de afgelopen tweeënhalf jaar als hoofdtrainer bij ADO Den Haag. De voormalige verdediger van onder meer Sparta, FC Utrecht en Feyenoord moest in Den Haag onder moeilijke omstandigheden werken. De Chinese eigenaar Hui Wang kwam lang zijn (financiële) beloften niet na, maar toch hield de trainer zijn ploeg met gemak in de eredivisie.

Fraser werd onlangs onaangenaam verrast door het gedwongen vertrek van keeperstrainer Arno van Zwam en technisch manager John Metgod. Fraser stond daarom open voor een overstap naar Vitesse, dat zijn nog één jaar doorlopende contract in Den Haag afkoopt.

Jaap Stam tekende voor twee jaar bij het Engelse Reading, dat uitkomt in de tweede divisie. De club bevestigde maandag de komst van de voormalige international. Stam – die onder meer speelde bij PSV, Manchester United, AC Milan en Ajax – was de afgelopen twee seizoenen trainer bij Jong Ajax. Hij neemt Andries Ulderink en Said Bakkati, met wie hij al samenwerkte in Amsterdam, mee als assistenten naar Reading, dat vorig seizoen als zeventiende eindigde in de Championship. (ANP)