Vakbond VNV woedend om inzet stakingbrekers easyJet

EasyJet zette dinsdag buitenlandse piloten in die de door VNV geplande staking teniet deden.

Een vliegtuig van easyJet staat gereed om te vertrekken.
Een vliegtuig van easyJet staat gereed om te vertrekken. Foto: Remko de Waal / ANP

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) is woedend over het besluit van vliegtuigmaatschappij easyJet om dinsdag buitenlandse piloten in te zetten, op het moment dat VNV een staking had gepland. Dat laat de VNV dinsdag weten in een persbericht. Door het besluit van easyJet vielen er geen vluchten uit.

Volgens de VNV zet easyJet hiermee de “verhoudingen verder op scherp”. VNV-voorzitter Steven Verhagen:

“Hiermee gooit easyJet olie op het vuur. Nu vliegen ze de productie dicht met stakingsbrekers en lokken daarmee uit dat we naar langere en meer onverwachte onderbrekingen moeten grijpen de komende weken om easyJet te bewegen om tot een faire cao voor de piloten in Amsterdam te komen.”

De VNV liet dinsdag in een persbericht weten “nieuwe acties” voor te bereiden, maar zal niet zeggen wanneer deze zullen plaatsvinden. Verhagen tegenover ANP:

“We hebben ze deze keer netjes 48 uur van tevoren gemeld. We gaan nu niet meer zeggen wanneer, voor hoelang en op welke termijn acties plaatsvinden.”

Zondag werd door de VNV aangekondigd dat easyJet-piloten dinsdag tussen 6.00 en 14.00 uur het werk zouden neerleggen in Amsterdam. Volgens de VNV maken de ongeveer zeventig piloten, die op Nederlandse arbeidscontracten voor easyJet vliegen, te veel vlieguren voor het salaris dat zij krijgen. Daarnaast zijn zaken als doorbetaling bij ziekte niet geregeld en is de pensioenbijdrage onder de maat.

Air France bevestigt einde staking

Zoals verwacht gaan de piloten van Air France vanaf woensdag weer aan het werk. Dat bevestigt de vliegtuigmaatschappij dinsdag in een persbericht. Vorige week meldde Air France dat piloten van 11 tot en met 14 juni zouden staken, tijdens het EK-voetbal in Frankrijk.

De vakbonden en Air France steggelen over het terugschroeven van de lonen van de piloten. Het verzet van de vakbonden richt zich bovendien tegen de verplaatsing van werk van Frankrijk naar het buitenland, onder andere naar KLM.

    • Etienne Verschuren