Nederlandse vrouw mag Qatar verlaten, man veroordeeld tot 140 zweepslagen

De Nederlandse vrouw die sinds maart in een gevangenis in Qatar zit, is maandagochtend veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar en een boete van 750 euro.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag tegenover persbureau ANP bevestigd. De 22-jarige Laura uit Utrecht is inmiddels op vrije voeten.

„Zodra de boete is betaald, wordt ze vrijgelaten”, aldus een woordvoerster. „De Nederlandse ambassadeur was aanwezig bij de rechtszaak en zal zich over de vrouw ontfermen.” Haar advocaat in Nederland was niet bereikbaar voor commentaar.

Laura is volgens de lokale nieuwssite Doha News veroordeeld voor ongeoorloofde buitenechtelijke seks en openbare dronkenschap. Haar proeftijd is drie jaar, aldus de nieuwssite. Dat betekent dat ze alsnog de cel in moet als ze een misdrijf begaat in Qatar. De Syrische man door wie ze zou zijn verkracht is voor dezelfde zaken veroordeeld als Laura en krijgt 140 zweepslagen. Hij hoeft niet de gevangenis in. Tegenover de rechtbank heeft hij schuld bekend. Laura daarentegen zou geen schuld hebben bekend.

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) zegt op Twitter opgelucht te zijn: „Goed dat Laura binnenkort naar huis kan. Opgelucht. We blijven ons inzetten voor alle Nederlandse gedetineerden wereldwijd.”

Zaterdag kwam via haar advocaat het verhaal van Laura naar buiten, die zegt in Qatar het slachtoffer te zijn geworden van een verkrachting.

De vrouw zou in Qatar met vakantie zijn geweest met een vriendin, toen er in een hotelbar iets in haar drankje werd gedaan. Later zou ze zijn bijgekomen in een onbekend appartement, waar ze ontdekte te zijn verkracht.