ANWB biedt ‘nette chauffeurs’autoverzekering met korting

De ANWB begint met het aanbieden van een autoverzekering waarbij de premie afhangt van het rijgedrag van de bestuurder. Wie de ‘Veilig Rijden’-polis neemt, krijgt een stick in de auto die aan de verzekeraar doorgeeft hoe snel je rijdt, hoe hard je remt en optrekt en hoe je de bochten neemt.

Automobilisten die hoog scoren op rustig en beheerst rijgedrag, kunnen tot 30 procent korting krijgen op de premie. Wie keer op keer slecht blijft scoren, wordt door ANWB uit de polis gezet.

ANWB claimt op de site „als eerste” deze „unieke autoverzekering” aan te bieden, maar dat is niet waar. Fairzekering, gedekt door Nationale Nederlanden, doet het ook al, ook onder de naam VOOROP. Volgens Fairzekering zelf rijden al „vijf- tot tienduizend” mensen rond met een Chipin, een kastje dat is aangesloten op de motor, dat snelheid, remmen en optrekken, locatie en tijd registreert. Wie gematigd rijdt, krijgt tot 35 procent korting op de premie.

Pay-as-you-drive biedt verzekeraars een extra mogelijkheid om klanten te selecteren. Nu kan de verzekeraar alleen met schadevrije jaren onderscheid maken, maar jonge klanten hebben die per definitie niet. Met een polis die afhangt van rijgedrag kan een verzekeraar er snel waaghalzen uit filteren. In Zuid-Afrika rijden al honderdduizenden automobilisten rond met zo’n tracker. (NRC)