Uitzendsector is terug op niveau van voor economische crisis

Het aantal uitzenduren steeg vorige maand met 10 procent en de omzet met 11 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Archieffoto van het hoofdkantoor van uitzendbureau Randstad Nederland.
Archieffoto van het hoofdkantoor van uitzendbureau Randstad Nederland. Foto Koen van Weel / ANP

De sterk groeiende uitzendsector zit weer op het niveau van 2007 en 2008, volgens directeur Jurriën Koops van uitzendkoepel ABU. Het aantal uitzenduren steeg vorige maand met 10 procent en de omzet met 11 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, volgens de maandcijfers die dinsdagochtend bekend werden gemaakt.

Absolute cijfers over het aantal gewerkte uren en de omzet geeft de ABU niet. Koops:

“We groeien nu tweeënhalf jaar en zitten qua gewerkte uren weer op het niveau van voor de crisis. Qua omzet zitten we daar alweer boven. Dat is eigenlijk het beeld van de afgelopen dertig jaar. Na een conjunctuurdaling komt de branche er weer sterker uit.”

De uren in de administratieve sector stegen vorige maand met 13 procent ten opzichte van dezelfde periode in vorig jaar, in de industriële sector met 8 procent en in de technische sector met 6 procent.

Onzekerheid en flexibilisering

De sterke groei van de uitzendsector verklaart Koops met de blijvende onzekerheid van ondernemers over de economie en de structurele trend van flexibilisering van de arbeidsmarkt. Ook denkt Koops dat nieuwe wet- en regelgeving die meer vaste banen moet creëren, bedrijven juist stimuleert om flexibele werknemers aan te stellen via derden zoals payroll- en detacheringsbedrijven.

De vooruitzichten voor de branche zijn goed. Uitkeringsinstantie UWV verwacht dat er tot eind volgend jaar 200.000 banen bijkomen, waarvan 86.000 in de uitzendsector. De groei van de werkgelegenheid zit vooral in flexibel werk.

De afgelopen tien jaar zijn er ruim een half miljoen vaste banen verdwenen in Nederland. De werkloosheid (circa 6,9 procent van de beroepsbevolking) daalt “louter door de toename van het aantal flexibele contracten”, zei directielid Job Swank van De Nederlandsche Bank (DNB) eerder deze maand.