CNN-presentator Anderson Cooper breekt bij eerbetoon Orlando

“We willen dat jullie hun namen horen, en iets over wie ze waren”, zegt CNN-presentator Anderson Cooper. En zijn stem breekt.

Edward Sotomayor Jr. was 34 en werkte bij een reisbureau. Een “grappige” en “charmante” jongen, volgens zijn familie.

Stanley Almodovar III was jonger, 23, en technicien. In de laatste video die hij op sociale media plaatste, lachte hij nog. En hij zong.

Zo gaat het nog even door - 49 namen in totaal.

Een voor een las de Amerikaanse CNN-presentator Anderson Cooper ze voor, maandagavond. De namen van de slachtoffers van de schietpartij in homonachtclub Pulse in Orlando, in de Amerikaanse staat Florida. De slachtoffers van de dodelijkste terreuraanval op Amerikaans grondgebied sinds 9/11.

“Het is meer dan een lijst met namen”, zegt Cooper (zelf homoseksueel), zichtbaar geëmotioneerd. “Het zijn mensen die liefhadden, geliefd werden. Mensen met families, vrienden en dromen. [...] We willen dat jullie hun namen horen, en iets over wie ze waren.”

En zijn stem breekt.

Bekijk het volledige eerbetoon.

Over de schietpartij

De verantwoordelijkheid voor het bloedbad is opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat (IS). De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben geen bewijs dat dader Omar Mateen, zoon van Afghaanse immigranten, banden had met IS. Mateen was een regelmatige gast van de nachtclub en gebruiker van een dating-app voor homoseksuelen, zo berichtten Amerikaanse media op basis van getuigenverklaringen. De politie doet onderzoek.