Sportzomer

De mediaredactie van NRC kiest elke week een opvallend mediawoord. Waar komt het vandaan? Deze week: Sportzomer.

Vermoedelijk is het begonnen in 2004, toen ook de de eindronde van het EK Voetbal (Portugal) en de Olympische Spelen (Athene) kort na elkaar werden gehouden. Als overkoepelende term voor de dagelijkse verslaggeving, in talkshowformaat, bedacht de NOS de term Studio Sportzomer, later omgedoopt tot NOS Sportzomer.

Ook De Avondetappe van de Tour de France vond er onderdak. Inmiddels duikt dat woord ‘sportzomer’ overal op: er is er een op NPO Radio 1, bij RTL, een liveblog bij de Volkskrant en ook in Belgische media kun je het aantreffen.

Kennelijk is het geen programmanaam, waar wel eens een copyright op van toepassing zou kunnen zijn, maar meer een soortnaam, een fenomeen dat een eigen leven is gaan leiden, zoals Martin Brils &aposRokjesdag’.

We sluiten de winkelcentra voor drie maanden

Wat zegt ons dit over de manier waarop de media zich presenteren c.q. beleefd worden in de maanden juni, juli en augustus? Je kunt stellen dat er in de zomermaanden relatief meer grote sportevenementen plaatsvinden, maar het tegendeel valt eveneens te verdedigen: nationale competities van voetbal en andere teamsporten, Champions en Europa League, schaatswedstrijden, de voor- en najaarswielerklassiekers mijden de zomer allemaal als een sneeuwpop de zon.

Niet voor niets kent de NOS ook al een sportwinter, minimaal in de jaren dat de Olympische Winterspelen aan de beurt zijn. Maar de belangrijkste programmatechnische eigenschap van de zomer is dat heel veel dagelijkse series, zoals de actuele talkshows, dan hun deuren gesloten houden. Je zou dus kunnen zeggen dat door het uitroepen van een sportzomer je de schijn kunt wekken van een samenhangende programmering. We sluiten gewoon de winkelcentra voor drie maanden en openen een bescheiden filiaal op het strand, waar je ook best veel kunt kopen. Maar een heleboel ook niet.

Het lijkt er dit jaar op dat de prille neiging om gewoon door te gaan met de late talkhows, maar dan onder leiding van gretige vervangers als Eva Jinek, Andries Knevel en Tijs van den Brink, weer is losgelaten omdát er een sportzomer zou zijn. Dat is dus de omgekeerde wereld. Voor sporthaters heeft de NPO ook iets leuks bedacht: de detectivezomer. Feest!

    • Hans Beerekamp