Recensie

Recensie Muziek

Spanning tussen blazersbombast

Koperkoningen zijn het. Blaasbazen. Niet omdat het allitereert, maar omdat Gallowstreet bromt zoals een brassband hoort te brommen: vol zuurstof en overgave. De twaalf Amsterdamse gasten staan in de traditie van straatbands uit New Orleans die al jaren meer hiphop en funk in het spel brengen dan traditionele jazz. Maar Gallowstreet heeft een eigen stijl die al op veel festivals te horen was en nu eindelijk op een volwaardige plaat staat. Tussen het bombastische blaaswerk weten ze ook spanning in te bouwen. De songtitels verraden mythische strijdlust: ‘Achilles’, ‘Battleplan’, ‘Asterix’. Het artwork refereert aan de krakersrellen in de hoofdstad, die plaatsvonden voor hun geboorte. Twee van de blazers spelen ook in Jungle By Night en in die hoek moet ook de sound gezocht worden: onbegrensd, instrumentaal, grootsteeds. Brass met branie.