Spaanse rechter: Nederland zwakke plek in aanpak drugshandel

Volgens de rechter is de Nederlandse politie niet ingesteld om de georganiseerde misdaad weerstand te bieden.

Onderschepte heroïne op het politiebureau in Den Haag.
Onderschepte heroïne op het politiebureau in Den Haag. Foto: Valerie Kuypers/ANP

Volgens de Spaanse rechter José Antonio Vázquez Taín valt er met Nederland zo slecht samen te werken dat het opsporen van drugs een vrijwel onmogelijke strijd wordt.

De aanvoer van verdovende middelen moet volgens hem direct bij binnenkomst in Europa tot stand worden gebracht. „Nederland is de grote doorvoerhaven van drugs. Het probleem moet daar bij de wortel worden aangepakt. Alleen dan maak je een kans. Maar voor Nederland heeft het geen prioriteit”, zegt Vázquez Taín tegen NRC.

Vázquez Taín is een vooraanstaande drugsbestrijder in Spanje. Hij leidde omvangrijke operaties waarbij met name in de noordelijke regio Galicië grote drugsnetwerken werden opgerold. Hij is nu rechter in de havenstad La Coruña.

Te vroeg naar huis

Volgens de rechter is de Nederlandse politie niet ingesteld om de georganiseerde misdaad weerstand te bieden. „Om zes uur in de middag zijn ze naar huis. Op vrije dagen ligt het stil. In het verleden verliep het bij de smokkel van sigaretten eigenlijk op dezelfde wijze. Alle onderzoeken eindigden in de Nederlandse havens.”

In een onlangs uitgebracht rapport van het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDA) en Europol wordt Nederland aangemerkt als een belangrijke Europese doorvoerhaven van verschillende drugs. Cocaïne zou op grote schaal via de Rotterdamse haven binnenkomen met de jaarlijkse stroom van 11 miljoen containers waarvan er maar 50.000 worden gescand op verdovende middelen. Daarnaast komt volgens het rapport via Afghanistan, Turkije en de Balkanroute heroïne naar Nederland.

Wilbert Paulissen, het hoofd van de landelijke recherche, laat weten verrast te zijn door de kritiek van Vázquez Taín. „Het is niet gebruikelijk dat een rechter dit zo via de media uit. Daar willen we zelf ook niet in meegaan. Internationale samenwerking is voor ons juist heel erg belangrijk. Ik zal de Spanjaarden bij een volgende ontmoeting wel om uitleg vragen”, zegt Paulissen.

„Dat Nederland een belangrijke doorvoerhaven van drugs is, dat is bekend. Dat de opsporing bij ons geen prioriteit zou hebben bestrijd ik. Je moet je afvragen of je een transit-land als Nederland alleen verantwoordelijk moet houden voor de doorvoer van drugs. Het is een maatschappelijk probleem dat we juist samen moeten oplossen.”

    • Koen Greven