Soldariteitsbetuiging ‘Orlando’ in A’ dam, Den Haag en Rotterdam

Vice-premier Lodewijk Asscher was er. Presentator Harm Edens. COC-voorzitter Tanja Ineke. Ze behoorden tot de honderden mensen die gisteravond bij het Homomonument in Amsterdam de slachtoffers in Orlando herdachten. Asscher legde bloemen. Er werden kaarsen aangestoken. Sommige aanwezigen uitten hun woede. „Het is een gek die vijftig lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders in koelen bloede heeft dood geschoten, gewoon om wie ze zijn”, zei COC-voorzitter Ineke tegen de Amsterdamse omroep AT5.

Ook in Den Haag werd gisteren bij het homomonument op het Malieveld een herdenking gehouden. Daar kwamen tientallen mensen op af die twee minuten stilte hielden. In Rotterdam wordt vanavond een stille tocht gehouden. Op Facebook schrijft de organisatie: „Laten we stilstaan bij wat gebeurde, elkaar ontmoeten, en samen bezinnen.”

COC-voorzitter Tanja Ineke zei gisteren dat onderzocht moet worden of homo-evenementen hier doelwit van terreur kunnen worden.(NRC)