Poging motorclubs te verbieden

Het Openbaar Ministerie (OM) bereidt een zaak voor om een of meerdere zogeheten outlaw motorcycle gangs te verbieden. Dat schrijft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) in een brief aan de Tweede Kamer. Welke motorbende(s) de minister wil verbieden, is niet beschreven. Ook het OM wilde daar niet op ingaan. Van der Steur schrijft in de brief dat het verbieden van de bendes de „de problemen van criminaliteit, ondermijning, intimidatie en overlast” niet oplost, maar het kan wel „barrières daartegen opwerpen, zoals het niet meer in het openbaar en in clubkleding mogen optreden en aan het verkeer deelnemen”. Een aantal jaar geleden is vergeefs geprobeerd de Hells Angels te verbieden. De procedure die deze keer wordt gebruikt is vergelijkbaar met de zaak tegen pedoseksuelenvereniging Martijn in 2014, die wel is verboden. (NRC)