Trump weert Washington Post bij campagne om berichtgeving aanslag

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft journalisten van The Washington Post toegang tot zijn campagne-evenementen ontzegd, naar aanleiding van berichtgeving over zijn uitspraken na de aanslag in Orlando. Trump maakte de uitsluiting maandag bekend via zijn Facebook-pagina. Hij noemt de prominente Amerikaanse krant „oneerlijk” en „vals”.

De krant schreef maandag dat Trump had gesuggereerd dat president Obama betrokken was bij de aanslag in Orlando. Trump had in een interview met de televisiezender Fox News gezegd dat Obama „niets begrijpt van terrorisme bevechten, of het juist beter doorheeft dan ieder ander” – kennelijk een verwijzing naar zijn eerdere suggesties dat Obama heimelijk moslim is.

De krant schreef na het gesprek in een kop: Donald Trump suggests President Obama was involved with Orlando shooting (Donald Trump suggereert dat president Obama betrokken was bij schietpartij in Orlando). Later werd de kop gewijzigd in: Donald Trump seems to connect President Obama to Orlando shooting (Donald Trump lijkt president Obama in verband te brengen met schietpartij in Orlando). Volgens de krant gebeurde dat zonder inmenging van buitenaf.

De Post reageerde verontwaardigd op de stap van Trump. De intrekking van de accreditatie is „niets minder dan een verwerping van de rol van een vrije en onafhankelijke pers", aldus hoofdredacteur Marty Baron in een verklaring. „Wanneer de berichtgeving niet overeenkomt met wat de kandidaat wil, doet hij de nieuwsorganisatie in de ban.” Baron liet weten dat de krant Trump kritisch zal blijven volgen.

Hoe de uitsluiting in zijn werk gaat is nog niet bekend; maandagavond was een verslaggever van de Washington Post nog zonder problemen aanwezig bij een toespraak van Trump in New Hampshire. Journalisten van de krant werken momenteel aan een boek over Trump, dat binnenkort verschijnt. Trump was eerder verwikkeld in een langdurige vete met Megyn Kelly, presentatrice van Fox News, die werd gekenmerkt door scheldpartijen.